Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Κούρεμα του χρέους όπως το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να γίνει

Για κρυφή ατζέντα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

mitsotakis2

Για κρυφή ατζέντα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και υποψήφιος της ΝΔ στη Β” περιφέρεια Αθηνών, λέει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν είναι δύο συμβατές έννοιες και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Επίσης μιλά για το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξηγεί γιατί οι ψηφοφόροι της Β” Αθηνών πρέπει να τον εμπιστευτούν με έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούνται.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Αν υποθέσουμε ότι την Κυριακή κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και σχηματίζει μία κυβέρνηση, κινδυνεύει η χώρα με έξοδο από το ευρώ όπως ακούει να λέει συνέχεια στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός;

ΑΠ: Κατ” αρχάς δεν είναι καθόλου σαφές ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Διότι μέχρι στιγμής το μόνο κόμμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επίσημη πρόταση συμπόρευσης σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη είναι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία προφανώς και δεν θα μπει στη Βουλή. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα κατά πόσον θα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση την επόμενη ημέρα αλλά και να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει κυβέρνηση, εάν επιχειρήσει να κάνει αυτά τα οποία λέει είναι απολύτως βέβαιο ότι θα θέσει τη χώρα σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. Διότι ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν είναι συμβατές.

ΕΡ: Πάντως από την Κουμουνδούρου, από τα χείλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ακούμε ότι με νωπή καθαρή λαϊκή εντολή εκείνος θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση από τη σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές?

ΑΠ: Μα κ. Αρμένη η δυνατότητα διαπραγμάτευσης της χώρας δεν έχει τόσο να κάνει με τη λαϊκή εντολή η οποία θα πάρει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει να κάνει με την αντίληψη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει επειδή ο κ. Τσίπρας και κάποιες αριστερές συνιστώσες απλά επιθυμούν να αλλάξει. Και επίσης κάτι ακόμα. Όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται για το χρέος, επί της ουσίας δεν τοποθετεί την ουσία της συζήτησης για την οικονομία στο πραγματικό της αντικείμενο. Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι τόσο το χρέος κ. Αρμένη, είναι ο παρανομαστής του κλάσματος, είναι το ΑΕΠ. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσει η πίτα, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει η οικονομία αυτή επιτέλους να προσελκύσει πραγματικές επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις ανάπτυξης. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάει και δεν συζητάει γιατί έχει αλλεργία στις επενδύσεις, έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα, έχει αλλεργία στους κανόνες της υγιούς και ελεύθερης οικονομίας που τελικά σε όλες τις πλούσιες χώρες του κόσμου δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

ΕΡ: Η τρόικα πάντως επέμενε σε μία σειρά από αιτήματα τα οποία δεν αποδεχόταν η ελληνική κυβέρνηση και είναι και ένας από τους λόγους ίσως που φτάσαμε στις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς λέει ότι φτάσαμε λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά υπήρχε και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μετά τις εκλογές αν υποθέσουμε ότι κερδίζει η ΝΔ, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση; Υπάρχει πιθανότητα οι δανειστές να πάρουν κάποια από αυτά που ζητούσαν πίσω;

ΑΠ: Κατ” αρχάς ο λόγος για τον οποίο δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση – και σας το λέει κάποιος ο οποίος διαπραγματεύτηκε σκληρά με την τρόικα – είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Γι” αυτό και κατά την άποψή μου προβλήθηκαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, κυρίως στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, διότι ακριβώς η τρόικα προεξοφλούσε τις πολιτικές εξελίξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και ήθελε να διαπραγματευτεί με την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Απαντώ λοιπόν ευθέως. Ναι, η κυβέρνηση της ΝΔ – κατ” αρχάς θα μπορέσει να συγκροτηθεί σε κυβέρνηση διότι η ΝΔ θα μπορέσει να φτιάξει κυβέρνηση αν είναι πρώτο κόμμα, δεν θα έχει δυσκολία συνεννόησης με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις – θα κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός Φεβρουαρίου, στη συνέχεια η χώρα θα περάσει στην νέα εποχή της προληπτικής γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θα δανείζεται όπως όλες οι κανονικές χώρες, θα αποκλιμακωθούν πολύ γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού, θα επανέλθει μια συνθήκη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην τραπεζική οικονομία και θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους Ευρωπαίους για την παράμετρο του χρέους στα πλαίσια όμως που και οι ευρωπαίοι μπορούν να αποδεχθούν.

By