Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Κυριάκο μου το στίγμα σου…

Αυτό είναι το στίγμα του, που αν το κρατήσει και δε παρασυρθεί, τότε οι μάχες στη Βουλή, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, θα είναι μάχες δύο διαφορετικών κόσμων, με αμφίρροπο πολιτικό αποτέλεσμα.

editorial

Οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία τελείωσαν, ο χώρος της κεντροδεξιάς έχει πλέον νέο αρχηγό και η χώρα αξιωματική αντιπολίτευση.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Οι προηγούμενοι μήνες εσωτερικών δεξιών διαξιφισμών τελείωσαν, αφού πρώτα όμως έδωσαν το περιθώριο  στον Αλέξη Τσίπρα να περάσει μία δεύτερη περίοδο χάριτος. Ένα δεύτερο πολιτικό μήνα του μέλιτος, που τον έφερε αντιμέτωπο με τη μνημονιακή πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της δικής του περήφανης διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός απέναντι του τώρα θα έχει έναν δύσκολο αντίπαλο. Έναν άνθρωπο που πήγε κόντρα στο κόμμα του στη προεδρική εκλογή και στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Έναν άνθρωπο που στη πορεία του προς την αρχηγεία, ανέδειξε τη πολιτική και όχι τον παλαιοκομματισμό, όπως αυτός εκπορεύονταν μέσα από κομπρεμί και παρασκηνιακού τύπου διαπραγματεύσεις. Πορεύθηκε με τις θέσεις του και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στον ιδιωτικό τομέα, που στραγγαλίζεται και ασφυκτιά στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και της συντήρησης από τη κυβέρνηση του κομματικού κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν υπονομευθεί από τις βαρονίες που τους στοίχισε αυτή η εκλογή, δε θα είναι εύκολος αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Δε θα είναι εύκολος αντίπαλος γιατί δουλεύει, έχει στοχοπροσήλωση, έχει γνώσεις, έχει ασκήσει διοίκηση και αν και νέος έχει αρκετή εμπειρία. Μα πάνω από όλα έχει κάτι που τον συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια ως πολιτικό, είναι σοβαρός, μετρημένος, πιστός στις θέσεις του και απεχθάνεται το λαϊκισμό.

Και αυτό είναι το στίγμα του, που αν το κρατήσει και δε παρασυρθεί, τότε οι μάχες στη Βουλή, αλλά  και σε επίπεδο κοινωνίας, θα είναι μάχες δύο διαφορετικών κόσμων, με αμφίρροπο πολιτικό αποτέλεσμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)