Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΚΥΣΟΙΠ: Πώς θα αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Με τι αναλογία θα καλυφθεί το ποσό που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες από το ΤΧΣ

dragasakis

Για τα επόμενα βήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδρίασε την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας.

Παρά την ψήφιση το Σάββατο του νομοσχεδίου, εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως πόσα χρήματα πρέπει να αντλήσουν τελικώς από ιδιώτες οι τράπεζες, ποια αναλογία θα ισχύσει μεταξύ των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών-CoCos (βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες) ή με ποιο μηχανισμό θα μετατραπούν, αν χρειαστεί, από προνομιούχες σε κοινές οι μετοχές του Δημοσίου σε Eurobank και Εθνική κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 70% CoCo’s και 30% κοινές μετοχές, φαίνεται πως θα είναι η αναλογία που θα γίνει η κάλυψη του ποσού που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες από το ΤΧΣ. Έτσι, όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου και αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια ανατροπή, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει 70%-30%.

Την ίδια ώρα, διαχειρίσιμες χαρακτηρίζουν τόσο οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και οι αναλυτές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που «έβγαλαν» στα stress tests της ΕΚΤ, με τον στόχο τα συνολικά κεφάλαια των 14,4 δισ. ευρώ να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές να μοιάζει απόλυτα εφικτός.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται, πλέον, να καταθέσουν σε ΕΚΤ και SSM τα πλάνα βάσει των οποίων θα κινηθούν για να αντλήσουν τα εν λόγω κεφάλαια έως τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου αυτά να εγκριθούν και να ξεκινήσει ουσιαστικά η ανακεφαλαιοποίηση.

Ταυτόχρονα η ψήφιση, χθες, του νομοσχεδίου για το τραπεζικό σύστημα «ανοίγει τον δρόμο» ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, καθώς -κάτι που δεν κρύβουν, κυρίως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους- στόχος όλων είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή και στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), βάσει της οποίας στη διάσωση μίας τράπεζας μπορεί να φθάσουν να συμμετάσχουν και οι «απλοί» καταθέτες, εφόσον οι καταθέσεις τους ξεπερνούν το επίπεδο των 100.000 ευρώ.

Ένα αρκετά μεγάλο «αγκάθι», πάντως, για τις ελληνικές τράπεζες κάτι το οποίο τονίστηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του SSM και δημοσιογράφων είναι τα επονομαζόμενα «κόκκινα δάνεια».

By