Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Κυβέρνηση: «Ουσιαστική και παραγωγική» η διαπραγμάτευση

Η συζήτηση στο Βrussels Group επικεντρώθηκε σε δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα

A sculpture showing the euro currency sign is seen in front of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt

“Ουσιαστική και παραγωγική” χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση που γίνεται από σήμερα Σάββατο σε επίπεδο Βrussels Group, στο Παρίσι. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη.

Σύμφωνα με νέα σενάρια που κυκλοφορούν, στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί και θέμα επιβολής ενός νέου φόρου, ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πολύ ακριβά καταλύματα.

Η κυβέρνηση εμμένει σε πολιτική προσέγγιση» των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, ωστόσο με τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, είναι πια ξεκάθαρο ότι στο Eurogroup στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ πηγές των Βρυξελλών αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες ακόμη και για το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

«Ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά» προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, πίεσε την Αθήνα για την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά, και «επειγόντως», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, διαμήνυσε ωστόσο από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκ.