Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

KKE: Πρόταση νόμου για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ

Και της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού

misthoi600_450

Πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην πρόταση που υπογράφει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και όλοι οι βουλευτές του κόμματος υπογραμμίζεται ότι η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής οικογένειας. «Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει σήμερα περίπου 300.000 εργαζόμενους, στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις», τονίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις.

«Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, να επανέλθουν στα κατώτερα επίπεδα του 2009. Με αυτό το όριο ως βάση, να καταργηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις και να υπάρξουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση νόμου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβλέπεται επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως ρητά προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Προβλέπεται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά όχι και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δανεισμός εργαζομένων κ.α), με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιέχεται επίσης, ρύθμιση για την επέκταση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων μέχρι την υπογραφή νέας (δηλαδή χωρίς χρονικούς περιορισμούς), σε αντίθεση με την πρόταση του ΚΚΕ που το προβλέπει ρητά.

By