Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Κλείνει το deal JP Morgan – Viva, ποσοστό 47% αποκτούν οι Αμερικανοί

Το 47% των μετοχών της Viva Wallet, αναφέρουν πληροφορίες, αποκτά η JP Morgan, ολοκληρώνοντας ένα deal που κυοφορούνταν εδώ και αρκετούς μήνες και πέρασε πολλά «κύματα»

Το 47% των μετοχών της Viva Wallet, συμφερόντων του Χάρη Καρώνη, φέρεται να αποκτά η JP Morgan, ολοκληρώνοντας ένα deal που κυοφορούνταν εδώ και αρκετούς μήνες και πέρασε από ουκ ολίγα «κύματα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν τα μερίδια που κατέχουν στη Viva τρία funds – το Hedosophia (24%), το family office Λάτση (13%) και η Deca (10%) – με τους ιδρυτές να διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή, το 53% της fintech. Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες των τελευταίων να αποφευχθεί το deal, αναζητώντας χρηματοδότηση από ξένες εταιρείες κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων η Blackstone και το CVC, με στόχο την εξαγορά του ποσοστού που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Εκτίμησή τους, άλλωστε, είναι πως η αποτίμηση της JP Morgan για το 100% της εταιρείας που υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της Viva, η οποία μόλις πέρυσι κατάφερε να «σηκώσει» 80 εκατ. δολάρια από την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital, έχει παρουσία σε 23 χώρες, κατέχει τρεις άδειες, εκ των οποίων δύο ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος – μία εδώ και μία στην Αγγλία – και, επίσης, έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της Praxia Bank.

«Η Viva ξεκίνησε ένα ταξίδι ανάπτυξης στο εξωτερικό από το β’ εξάμηνο του 2019. Ανοίγαμε ένα υποκατάστημα κάθε 45 με 50 ημέρες σε διαφορετική χώρα. Το 2020 ήταν μία χρονιά υποδομής, ενώ το 2021 θα θερίσουμε τους καρπούς των προηγούμενων ετών. Αυτή τη στιγμή ‘παίζει’ με 2,5 φορές πάνω τα έσοδά της σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι χώρες είναι σε ημί-lockdown κατάσταση», σχολίαζε ο κ. Καρώνης σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προκειμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, και να «πέσουν» οι υπογραφές, κάτι που αναμένεται σε άμεσο χρόνο.

Να σημειωθεί πως ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, με tweet του έκανε λόγο για δύο σημαντικές εξαγορές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπό επενδύσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By