Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Κλιμακώνεται ένταση στη Γάζα: Νεκρή έγκυος γυναίκα και η δίχρονη κόρη της

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, η κλιμάκωση της βίας συνεχίζεται στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

gaza-rocket

Ένα παιδί δύο ετών και η έγκυος μητέρα της σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας νέας ημέρας βίαιων επεισοδίων που προκαλούν φόβους για τρίτη ιντιφάντα και, το Ισραήλ δηλώνει ότι απέτρεψε βομβιστική επίθεση.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να μην συνεχίσει τις «παράλογες ενέργειές» του. «Προειδοποιούμε τον κατακτητή ότι δεν πρέπει να συνεχίσει τις παράλογες ενέργειές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπου Ζούχρι, σύμφωνα με τον οποίο η αεροπορική επιδρομή νωρίς το πρωί δείχνει «την (ισραηλινή) βούληση για κλιμάκωση».

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, η κλιμάκωση της βίας συνεχίζεται στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά την Ουάσινγκτον που εξέφρασε χθες την ανησυχία της, η Γαλλία επισημαίνει σήμερα ότι η θεωρεί «εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη την κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης και να τερματιστεί αυτός ο κύκλος που έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα. Η νέα επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει επίσης την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου ένας πολιτικός ορίζοντας. Η Γαλλία εργάζεται εδώ και μήνες προς την κατεύθυνση αυτή», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σε αντίποινα για μια νέα ρίψη ρουκέτας που αναχαιτίστηκε χθες βράδυ στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός αναφέροντας ότι ο στόχος ήταν «δύο εργαστήρια κατασκευής όπλων της Χαμάς».

Όμως, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, η 30χρονη έγκυος Νουρ Χασάν και η δίχρονη κόρη της Ράχαφ σκοτώθηκαν στην επιδρομή που κατέστρεψε το σπίτι τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τρεις ακόμη άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του σπιτιού στη γειτονιά Ζεϊτούν. Στις κηδείες τους σήμερα μπορεί να σημειωθούν νέες εντάσεις.

Δεν είναι γνωστό αν η Χαμάς ή άλλη οργάνωση στη Γάζα έριξε τη ρουκέτα –τη δεύτερη που εκτοξεύεται από τη Γάζα– αλλά το Ισραήλ θεωρεί «τη Χαμάς υπεύθυνη για κάθε επίθεση» που προέρχεται από τη Γάζα, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ. Οι δύο ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα.

Ο κύκλος βίας που ξέσπασε την 1η Οκτωβρίου, με μια επίθεση από την οποία δύο ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 Παλαιστίνιους και τέσσερις Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έχει επίσης συλλάβει 400 Παλαιστίνιους, οι μισοί από τους οποίους είναι ηλικίας από 14 έως 20 ετών, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων.

Αποτροπή βομβιστικής επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, την πρώτη του είδους της μετά την έναρξη του νέου κύματος βίας.

Οι συνθήκες αυτού του περιστατικού που σημειώθηκε πάνω σε λεωφόρο, κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παραμένουν ασαφείς. Το συμβάν, ωστόσο, ξύπνησε το φάντασμα των επιθέσεων που είχαν σκορπίσει τον τρόμο στους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Σήμερα το πρωί, ένας αστυνομικός εντόπισε ύποπτο όχημα καθώς αυτό κινείτο σε λεωφορειογραμμή στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ και του έκανε σήμα να σταματήσει, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η οδηγός, μια Παλαιστίνια από την Ιεριχώ, ηλικίας 31, βγήκε από το όχημα. Ο αστυνομικός την πλησίασε. Η γυναίκα φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Η εκπρόσωπος είπε ότι επρόκειτο για μια απόπειρα «επίθεσης αυτοκτονίας». Ωστόσο, τα γεγονότα είναι τόσο συγκεχυμένα που αρχικά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα είναι νεκρή.

Η γυναίκα τραυματίστηκε βαριά, δήλωσε στη συνέχεια η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίσει πως αυτή τραυματίστηκε. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά. Είχε γίνει σωματική έρευνα στην οδηγό μήπως ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά. Φωτογραφίες δείχνουν το αυτοκίνητο που είχε υποστεί πολύ μικρές ζημιές. Δεν είναι γνωστό πως προκλήθηκε η έκρηξη.

Το αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ, κατά τα φαινόμενα προοριζόταν για επίθεση στην ιερή πόλη, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By