Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Να αποσυρθεί το ν/σ του ασφαλιστικού πρώτα και μετά θα γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό

agrotes

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, με τους συμμετέχοντες να αποφασίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ερωτηθείς δε αν θα υπάρξει συμπόρευση με τα άλλα μπλόκα που συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς.

Στη Σίνδο, μετά από σχεδόν μια ώρα συνεδρίασης οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από την διάσκεψη, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ” αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, δήλωσε ακόμα.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ασκήσεις ψυχραιμίας, καθώς διαρρέουν ότι οι κινητοποιήσεις τους ανησυχούν αλλά δεν τους τρομάζουν, και ότι σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστούν με διάλογο αφού όπως σημειώνουν «εμείς δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα ΜΑΤ, ούτε να ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα». Όπως λένε ορισμένα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί από το καλοκαίρι και αποτελούν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και επισημαίνουν ότι δίχως την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγροτικός τομέας.

Στη μάχη της προπαγάνδας, ήδη επικαλούνται ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρωτοστατούν προέρχονται από τη ΝΔ και το ΚΚΕ και υπάρχει και έντονο ακροδεξιό στοιχείο.

Το Μαξίμου καταφεύγει όμως και σε άλλα μέσα όπως η προειδοποίηση για επανέλεγχο των κοινωνικών επιδοτήσεων – ενισχύσεων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και θα αναδείξει πολλούς ωφελημένους. Επίσης η κυβέρνηση μιλά ξανά για διαχωρισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών από όσους ασκούν συμπληρωματικά την αγροτική απασχόληση.

Ενώ είναι δεδομένο ότι ΝΔ και ΚΚΕ που διατηρούν δυνάμεις στον αγροτικό χώρο υποθάλπτουν τις κινητοποιήσεις είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ανατροπών που θα φέρουν τα μέτρα εφόσον επιβληθούν στον αγροτικό χώρο. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την φορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ξεκληρίζουν την μικρή αγροτική παραγωγή και ευνοούν τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου δίχως εισόδημα.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει διαζύγιο από τους αγρότες, μία κρίσιμη κοινωνική μάζα που συνέβαλε στην επικράτησή της, κάτι που το Μαξίμου ακόμη δεν έχει αντιληφθεί.

Πού στήνουν μπλόκα οι αγρότες

Από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι είχαν κλείσει τους δρόμους οι αγρότες σε πολλά σημεία, ενώ σχεδιάζουν δίωρους αποκλεισμούς και μεταξύ 19:00-21:00 το βράδυ. Οι αγρότες στο τελωνείο των Κήπων δεν θα επιτρέπουν τις διελεύσεις έως τις 16:00.

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιουν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Σήμερα στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται λένε ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Η εικόνα στα μπλόκα Μακεδονίας και Θράκης

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί κλείσιμο του τελωνείου στο χρονικό διάστημα 13.00-15.00 το μεσημέρι.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκη.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα.

Το άνοιγμα του μπλόκου στον κόμβο Ριζίων-Καστανέων Ορεστιάδας για σήμερα, αποφάσισαν οι αγρότες οι οποίοι παραμένουν στο σημείο με τα περίπου 480 αγροτικά τους μηχανήματα παρατεταγμένα. Τους αγρότες του βορείου Έβρου επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο οποίος ευχήθηκε σύντομα τα αιτήματά τους να βρουν τη δίκαιη λύση τους.

Στο μεταξύ, με τετράωρο αποκλεισμό, από τις 12 έως τις 16:00, του τελωνείου των Κήπων συνεχίζουν και σήμερα οι αγρότες του νότιου Έβρου. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται σήμερα από νωρίς το πρωί στις περιφέρειες Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Η εικόνα στα μπλόκα της Ηπείρου

Σε δίωρο αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία οδό, από τις 19.00 έως τις 21.00 το βράδυ, θα προχωρήσουν οι αγρότες στην Ηγουμενίτσα, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκο έξω από το λιμάνι.

Παράλληλα, σε αποκλεισμούς δρόμων το βράδυ προσανατολίζονται οι αγρότες στο Κομπότι και την παλιά γέφυρα της Άρτας, ενώ το μπλόκο που αιφνιδιαστικά έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το απόγευμα της Τρίτης στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, ενισχύθηκε το πρωί οπότε και πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός από τις 11.00.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον αγροτικό πληθυσμού της περιοχής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της χώρας και βασική πηγή του εισοδήματος των δημοτών. Καλεί, δε, τους δημότες «για την ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και την κατανόησή τους για τις όποιες προσωπικές επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις αυτές».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By