Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Kίνας: Νέοι δασμοί έως και 25% από το Πεκίνο

Το Πεκίνο περνάει στην αντεπίθεση με δασμούς στο κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, το κρασί, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

Bras de fer μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται με το Πεκίνο να ανακοινώνει την επιβολή δασμών, ύψους έως και 25% σε 128 αμερικανικά προιόντα: ανάμεσά τους το κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, το κρασί, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Το μέτρο, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, θα κοστίσει στις αμερικανικές εταιρείες το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται οι νέοι δασμοί αντιστοιχεί σε εκείνον που είχε δημοσιοποιήσει το Πεκίνο την 23η Μαρτίου, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Τις τελευταίες ώρες το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα δελτίου Τύπου ανακοινώνοντας την επιβολή των δασμών αυτών. Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», το κόστος για τις αμερικανικές εταιρείες υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και άνθρακα.

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά ούτε και τον φοβόμαστε», είχε επισημάνει υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος στα τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για την τελευταία κλιμάκωση στην εμπορική κόντρα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον που ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από τις 23 Μαρτίου με προσωρινές εξαιρέσεις για κάποιες χώρες, αλλά όχι την Κίνα.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ακόμη να επιβάλει δασμούς ύψους κάπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά αγαθά κατηγορώντας το Πεκίνο για κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNNk, η επιβολή των δασμών που επιβάλλει το Πεκίνο στο εισαγόμενο αμερικανικό χοιρινό έχει μεγάλη σημασία καθώς η χώρα του Τραμπ καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες χοιρινού παγκοσμίως. Επιπλέον, αναμένεται να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην αμερικανική βιομηχανία που σχετίζεται με τα αγαθά αυτά και δεχόταν πιέσεις από τη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον εξήγαγε το 2017 στο Πεκίνο προιόντα χοιρινού, κόστους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By