Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Κλινική «Ταξιάρχαι» – Η δικογραφία: Χωρίς μέτρα, χωρίς μάσκες, 13 οι νεκροί

Αντιμέτωποι με βαριές ποινές, ακόμη και με ισόβια δεσμά, ενδέχεται να βρεθούν οι κατηγορούμενοι για την περσινή τραγωδία της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι.

Οι υπεύθυνοι ελέγχονται για τον θάνατο 13 ανθρώπων και την μόλυνση επιπλέον 35 με τη νόσο COVID-19.

Ο ιδιοκτήτης της κλινικής και 4 ακόμη συνεργάτες του, όλοι ιατροί, πρόκειται να απολογηθούν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου -παρόλο που επρόκειτο για κατεπείγουσα υπόθεση- για σοβαρές παραλείψεις, οι οποίες τον Απρίλιο του 2020 μετέτρεψαν τους «Ταξιάρχες» σε «κλινική του τρόμου».

Στους εν λόγω 5 ιατρούς καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά την υγειονομική προστασία ασθενών, προσωπικού και επισκεπτών της κλινικής από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, στα στοιχεία της δικογραφίας οι αναφορές των επιθεωρητών του ΕΟΔΥ που διενήργησαν ελέγχους, αλλά ιδιαίτερα οι μαρτυρίες κάποιων που έχασαν τους ηλικιωμένους γονείς τους όταν η COVID-19 χτύπησε τη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα αποκαλύπτουν την ασύλληπτου μεγέθους επιπολαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι αντιμετώπισαν τον θανάσιμο ιό:

γιατροί και νοσηλευτές που δεν φορούσαν καν μάσκα, ασθενείς που περίμεναν για την αιμοκάθαρσή τους σε συνθήκες συνωστισμού, με τα κρεβάτια τους παρατεταγμένα σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, μη συστηματική θερμομέτρηση των επισκεπτών, ανεξέλεγκτη είσοδος στην κλινική από δεύτερη, αφύλακτη θύρα, απ’ όπου ο καθένας, ακόμη και courier ή delivery, μπορούσε να μπαινοβγαίνει ελεύθερα.

H υπόλοιπη Ελλάδα διένυε σχεδόν έναν μήνα σκληρού lockdown, από ό,τι φαίνεται όμως, στην κλινική «Ταξιάρχαι» επικρατούσε μια εντελώς διαφορετική, πολύ πιο χαλαρή αντίληψη για τους κινδύνους από την COVID-19. Η ιθύνουσα πεντάδα των «Ταξιαρχών» παραπέμπεται για παραβίαση μέτρων που είχε διατάξει ο νόμος ή αρμόδια αρχή για την πρόληψη ασθενειών. Εξαιτίας αυτής της παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκλήθηκε μετάδοση της ασθένειας και εν τέλει ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Για τον κολασμό του αδικήματος που έχει διαπραχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 285 του νέου Ποινικού Κώδικα, και για τους 4 από τους 5 γιατρούς της κλινικής «Ταξιάρχαι», το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια.

Επ” αυτού η δικηγόρος Μαριζάννα Κίκιρη, συνήγορος του Κ.Α., που έχασε τον πατέρα του ύστερα από νοσηλεία στην κλινική, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά και από το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, προκύπτει καταφανώς η από πλευράς της κλινικής παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή και διάδοση του κορωνοϊού, οποία είχε ως συνέπεια το θάνατο 13 συνανθρώπων μας.

Ο εντολέας μου έχασε τον πατέρα του, ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική επί 2 χρόνια και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα. Φρονώ ότι οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές θα αποδώσουν στους κατηγορούμενους τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες». Στις 21 Απριλίου 2020, περίπου στις 19.30, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από γιατρό της ιδιωτικής γενικής κλινικής «Ταξιάρχαι» ότι ένα τεστ αντισωμάτων σε νοσηλευόμενο ασθενή έδειξε θετικότητα στην COVID-19.

Την επόμενη ημέρα, τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο παίρνοντας δείγματα από όλο το μόνιμο προσωπικό της κλινικής, εκτός από τον διευθυντή της μίας μονάδας αιμοκάθαρσης ο οποίος απουσίαζε. Η επικεφαλής της ομάδας ειδικών του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε ότι υπήρχε και ένας νοσηλευτής ο οποίος είχε επίσης διαγνωστεί ως θετικός στην COVID-19.

Η κλινική τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας, εκτός από τις μονάδες αιμοκάθαρσης, λόγω της ζωτικής ανάγκης των νεφροπαθών για τη συγκεκριμένη θεραπεία. Tο Κουτί της Πανδώρας είχε, όμως, ανοίξει ήδη: ο ιός αλώνιζε, χτυπώντας αδιακρίτως ασθενείς, συνοδούς, γιατρούς, νοσοκόμους.

Τα κρούσματα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, μεταφέρονταν σε νοσοκομεία αναφοράς. Οι «Ταξιάρχαι» παραδίδονταν στη σύγχυση και το χάος.

Στις 24/4/2020 μια μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετέβη στην κλινική για νέο έλεγχο. Εως εκείνη τη στιγμή είχαν επιβεβαιωθεί 29 κρούσματα COVID-19. Τα ευρήματα του ελέγχου είχαν ως εξής: συγχρωτισμός εντός της κλινικής λόγω μεταφοράς των ασθενών σε άλλες υγειονομικές μονάδες.

Ολο το προσωπικό φορούσε μεν μάσκα, αλλά στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν γάντια. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η απόσταση μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση ήταν μικρότερη από τα προβλεπόμενα 2 μέτρα.

Σταδιακά και εκ των υστέρων θα αποκαλυπτόταν ότι οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν πήραν κανένα έκτακτο μέτρο, δεν κινητοποιήθηκαν και δεν ειδοποίησαν καν οποιονδήποτε -πόσο μάλλον τον ΕΟΔΥ- παρόλο που γνώριζαν ότι υπήρξε εξωτερικός ασθενής με COVID-19.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους συγγενείς των θυμάτων
Μαρτυρίες-σοκ

«Στις 21/4/2020 επισκέφτηκα τον ιατρό Χ. στη μονάδα αιμοκάθαρσης, για να τον ρωτήσω σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού. Διαπίστωσα ότι εντός της μονάδας κανένας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν φορούσε μάσκα. Το ίδιο και οι ασθενείς.

Η απόσταση ανάμεσα στα κρεβάτια των νοσηλευομένων ήταν περίπου 1,5 μέτρο, χωρίς να υπάρχουν διαχωριστικά παραπετάσματα ανάμεσα στα κρεβάτια. Δίπλα, στη μονάδα τεχνητού νεφρού, όπου έκανε αιμοκάθαρση η μητέρα μου, υπήρχε άλλη μία είσοδος, η οποία ήταν ανοιχτή.

Εισέρχονταν και εξέρχονταν ανέλεγκτα, πέραν του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, και άλλα άτομα, όπως υπάλληλοι delivery, προμηθευτές κ.λπ., καθώς και εργάτες που εκτελούσαν εργασίες στην κλινική. Χωρίς να γίνεται σύσταση σε κανέναν από αυτούς να λάβει τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Επίσης, στα δύο ασανσέρ που υπήρχαν στην είσοδο της κλινικής, ένα για ασθενείς και ένα για επισκέπτες, δεν γινόταν κανένας έλεγχος.

Μάλιστα, οι επισκέπτες, χωρίς προφυλάξεις, χρησιμοποιούσαν τον ανελκυστήρα των ασθενών. Μόνο τις τελευταίες ημέρες πριν από τη διαπίστωση των κρουσμάτων κορωνοϊού είχαν κάπως ενταθεί τα μέτρα και επιτρεπόταν μόνο ένας να επισκέπτεται τους θαλάμους των ασθενών». Αυτά λέει η κυρία Α. για τους «Ταξιάρχες». Η μητέρα της απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, στις 5 Μαΐου 2020.

Η ίδια είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «η αιτία που μολύνθηκε η μητέρα μου ήταν τα ελλιπή μέτρα που πήραν στην κλινική για την COVID-19. Οι εργαζόμενοι δεν τηρούσαν τα μέτρα προφύλαξης και δεν φορούσαν ούτε αυτοί μάσκα και γάντια.

Επιπλέον, την 21η Απριλίου 2020 το απόγευμα και ενώ υπήρχε κρούσμα ασθενούς με κορωνοϊό, ο ιατρός Χ. μού το απέκρυψε, λέγοντας απλώς ότι “ο ΕΟΔΥ είχε φέρει μερικά τεστ για να γίνουν στο προσωπικό και στους ασθενείς”. Δεν είχα ποτέ καμία επίσημη ενημέρωση από την κλινική για τις συνθήκες υπό τις οποίες η μητέρα μου νόσησε». Ο Β. έχασε τον πατέρα του στους «Ταξιάρχες».

Απεβίωσε στα 87 του χρόνια, λίγες ημέρες αφότου προσεβλήθη από COVID-19. Σε μαρτυρίες, όπως αυτή της Α και Β, θα βασιστεί το κατηγορητήριο για τους εμπλεκόμενους, όταν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: www.protothema.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By