Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

EE: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά

H Κομισιόν στηρίζει μέσω δηλώσεων του Ευρωπαίου επίτροπου για την ενέργεια, την Κύπρο για το φυσικό αέριο.

cyprus gasΟ Ευρωπαίος επίτροπος για την ενέργεια Günther Oettinger δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες, πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις αιτιάσεις της Άγκυρας στο θέμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Ο Günther Oettinger κρίνει τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα του φυσικού αερίου ως «win- win» για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Τουρκία, στο πλαίσιο καλών σχέσεων με της ΕΕ, θα τηρήσει μία εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις αξιοποίησης των πόρων.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα της έως το 2020, ακριβώς όπως όλες οι χώρες – μέλη της ΕΕ. Επισήμανε επίσης, τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα αντίστοιχο εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», τόνισε την ανάγκη να προηγηθούν στην Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς, διευκόλυνσης χρηματοδοτήσεων, διασφάλισης εγγυήσεων κ.ο.κ.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις της Ρωσίας ως προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, ο κ. Ευρωπαίος επίτροπος σχολίασε πως «το μονοπώλιο δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο εμείς μπορούμε να παίξουμε», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά συγχρόνως θα αναζητεί και νέους προμηθευτές.

Άλλωστε, ερωτηθείς γιατί η Γερμανία πετυχαίνει καλύτερες τιμές κατά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι το Βερολίνο έχει περισσότερες επιλογές εφοδιασμού και άρα καταφέρνει να μειώνει το κόστος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By