Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Kόκκινα δάνεια: Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ

«Χωρίς λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη, «έχουμε δρόμο ακόμα» και θα χρειαστούν και νέες τηλεδιασκέψεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου να φανεί αν παραμένουν και ποιες από τις έντονες ενστάσεις που κατέγραφε σε κείμενό της η ΕΚΤ για το αρχικό σχέδιο που έστειλε στους θεσμούς η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις που θέτουν προς ώρας οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και κυρίως οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλειστηριασμούς.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως έχουν μετρήσει όλες τις παραμέτρους του σχεδίου και έχουν κάνει αναλυτικά σχέδια προσομοίωσης.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα από τα σοβαρά αγκάθια στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ. Οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις οι θεσμοί στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση ύψους περίπου 1 δισ ευρώ, έπειτα από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.

Το EWG αποτελεί το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, στο οποίο τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την έκθεση μεταπρογραμματικής επιτήρησης της Ελλάδας και διαπίστωσαν πως τα αγκάθια παραμένουν, ειδικά στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δώσουν πράσινο φως για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή.

Αν οι ελληνικές Αρχές δεν καταφέρουν να πιέσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθει σε επόμενο Eurogroup, πιθανόν σε αυτό στις 5 Απριλίου. Σε όποια περίπτωση πάντως, οι Βρυξέλλες θα κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να επιβαρύνουν το κλίμα, δεδομένης της Ελληνικής προσπάθειας για έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις τις είχαν οι Ολλανδοί και Γερμανοί τεχνοκράτες, λέγοντας πως οι αποφάσεις εκταμίευσης θα πρέπει να περάσουν και απο τα κοινοβούλια τους, συνεπώς δεν έχουν περιθώριο να κάνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα.

By