Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

«Κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ πουλάει η Εθνική Τράπεζα

«Κόκκινα» δάνεια αρχικού ύψους 2 δις. εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τους ισολογισμούς της αλλά και να αποκτήσει επιπλέον ρευστότητα ενόψει των stress tests.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. πρόκειται για περίπου 200.000 δάνεια, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καταναλωτικά και κάρτες, τα οποία δεν διαθέτουν κάποια εξασφάλιση, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% αφορά και δάνεια που έχουν δοθεί είτε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις είτε και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Στις περιπτώσεις αυτές, η μέση καθυστέρηση ανέρχεται σε επτά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι και οι πιθανότητες ανάκτησής τους είναι σαφώς μειωμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποκαλούμενο project “Earth” έχει αναλάβει η Morgan Stanley, η οποία και έχει ήδη ενημερώσει πιθανούς, ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι οι προσφορές θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ήδη επικοινωνήσει με τους δανειολήπτες, μέσω επιστολών, προτείνοντας οριστική διευθέτηση του δανείου ενώ στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο εντάχθηκαν μόνο οι οφειλές όσων δεν ανταποκρίθηκαν.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει ήδη η Eurobank και η Alpha Bank ενώ πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος συνέστησε στις εμπορικές τράπεζες να πουλήσουν χαρτοφυλάκια παλιών, «κόκκινων» δανείων, ακόμη και με έκπτωση της τάξης του 97%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By