Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Κομισιόν: Αν η Βρετανία δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, δεν διαπραγματεύομαστε

«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν με οργανωμένο τρόπο όλες οι διαδικασίες»

sxoinas-margaritisA

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση (σ.σ ΕΕ – Βρετανίας) χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό διεμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης.

«Περιμένουμε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν με οργανωμένο τρόπο όλες οι διαδικασίες» ξεκαθάρισε ακόμη ο συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτήσει επιτροπή για τη διαχείριση του Brexit. Ο έλληνας αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να κυρώσουν ενδεχόμενη συμφωνία των «27» κρατών μελών με τη Βρετανία.

Η υποβολή επίσημου αιτήματος από τη χώρα – μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία εκκίνηση διαπραγματεύσεων, ωστόσο το Λονδίνο επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από τον Οκτώβριο, με το διάδοχο του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, με στόχο να κερδίσει χρόνο.

Την αναγκαιότητα για πράξεις που θα αποτρέψουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φύγουν επισήμανε, μιλώντας σε στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία.

Μήνυμα με το οποίο επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν λίγο πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By