Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα το 2020 και εντός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα

Στο 2,3% βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, όπως προκύπτει από τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές χθεσινές πληροφορίες.

Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την καλοκαιρινή πρόβλεψη της Κομισιόν (2,2%), αλλά αισθητά χαμηλότερη από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% στην οποία βασίζεται το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Παρόλα αυτά, όπως τόνιζαν χθες κοινοτικές πηγές, δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκριση του προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεδομένη τόσο για το 2019 όσο και για το επόμενο έτος.

Στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμά μάλιστα ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,8%, εφόσον οι δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔΕΗ καλυφθούν από το απόθεμα και δεν υπάρξει πρόσθετο κοινωνικό πακέτο.

Η Επιτροπή κρατά επίσης μια επιφύλαξη για την επίπτωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Για τη φετινή χρονιά η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι εκτίμησης για 2,1% το καλοκαίρι, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,1% φέτος και στο 1,2% την επόμενη διετία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By