Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Κομισιόν: Εμπλοκή ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Η Κομισιόν έστειλε έμμεσο μήνυμα υπέρ της εμπλοκής του NATΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

margaritis-schoinas-comission-570

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε έμμεσο μήνυμα υπέρ της εμπλοκής του NATΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λίγη ώρα αφού η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι θα δεχτεί παρέμβαση της Συμμαχίας μόνο σε τουρκικά ύδατα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει κάθε συζήτηση για μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διάσωση ζωών, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών.

Σημείωσε όμως ότι τα νερά που χωρίζουν τις ελληνικές από τις τουρκικές ακτές δεν μπορεί να είναι «παράδεισος» για τους διακινητές ανθρώπων. Το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για ανάμιξή του στην υπόθεση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η τοποθέτηση της Κομισιόν ήλθε λίγη ώρα αφού η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί επέμβαση του NATO στα ελληνικά ύδατα, αλλά μόνο στα τουρκικά.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, η έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η όποια συμμετοχή της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Προσέθεσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Η όλη πρόταση για εμπλοκή του NATO στην προσφυγική κρίση ήλθε μετά από συμφωνία της κ. Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να προωθήσουν το θέμα στους κόλπους της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Σαφή προειδοποίηση ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της», απηύθυνε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By