Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Κομισιόν: «Η Ελλάδα θα λάβει μέρος των 7,6 δισ. ευρώ για έργα μεταφορών»

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη»

komision_10

Τη δυνατότητα αξιοποίησης μέρους της χρηματοδότησης της Κομισιόν, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, για διάφορες επενδύσεις στον κλάδο των μεταφορών διαθέτει η Ελλάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σήμερα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση βασικών έργων μεταφοράς, σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κάταϊνεν δήλωσε ότι «οι υποδομές μεταφορών χρειάζονται επειγόντως επενδύσεις και η σημερινή ανακοίνωση για τη χορήγηση ποσού άνω των 7,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση βασικών έργων στον τομέα των μεταφορών αποτελεί εξαιρετική είδηση».

Από την πλευρά του, η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς σημείωσε ότι «οι αποδοτικές, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης». Προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες με άλλες προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η φετινή πρόσκληση υποβολής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτόμες μεταφορές. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το γενικό κονδύλιο (1,1 δισ. ευρώ και για τα 28 κράτη μέλη) περιλαμβάνουν ευφυή συστήματα μεταφορών ή συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως το ERTMS (σιδηροδρομικές μεταφορές), το SESAR (αερομεταφορές) ή τοRIS (πλωτές μεταφορές). Το κονδύλι «συνοχής» (6,5 δισ. ευρώ για 15 κράτη μέλη) θα συμπληρώσει τις προτεραιότητες αυτές με βασικά επενδυτικά έργα σε βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως οι σιδηροδρομικές και οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί κατόπιν διαγωνισμού, με τη μορφή συγχρηματοδότησης της Ε.Ε., μετά από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 16 Φεβρουαρίου 2016. Τα αποτελέσματα των προσκλήσεων θα δημοσιευθούν έως το καλοκαίρι του 2016.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By