Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Κατώτερη των στόχων αξιοποίησης του δημόσιου real estate η ΕΤΑΔ

Υπό το βλέμμα της Κομισιόν συνεχίζεται η αναθεώρηση των συμβάσεων στελεχών θυγατρικών του Υπερταμείου.

Στην περίπτωση που χρειαστεί, το τελευταίο έχει αναλάβει ακόμα και την αντικατάσταση στελεχών των εταιρειών που έχουν αναλάβει να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, με τους θεσμούς να επιβεβαιώνουν πως αυτή είναι βασική υποχρέωση του Υπερταμείου.

Ως παράδειγμα, μάλιστα, φέρνει τα νέα μέλη δ.σ. της ΕΤΑΔ και τον ορισμό της Νίκης Φωτίου ως νέας προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι προσπάθειες για τη βελτίωση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου ακινήτων συνεχίζουν να υπολείπονται όσον αφορά στην επίτευξη μιας φιλόδοξης απόδοσης σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ», αναφέρει η 14η Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, με τους θεσμούς να παραδέχονται, πάντως, πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση των yields συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, έργο στο οποίο έχει σημειωθεί «κάποια επιτυχία».

Διορία μέχρι τέλος Μαΐου για τα ακίνητα πρώτης γραμμής
Ωστόσο, η πρόοδος στην επίτευξη συστημικών βελτιώσεων σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ως σύνολο δεν είναι εμφανής στους θεσμούς, παρά τις διάφορες προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης για πολλά χρόνια. Το πλαίσιο συνολικής στρατηγικής για την επίτευξη μιας φιλόδοξης απόδοσης στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης των ακινήτων που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου, με τη μεταβίβαση όσων θα πάρουν εν τέλει το δρόμο για την ΕΤΑΔ, να αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου. Όσον αφορά στα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ίδια διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως σχεδόν το 1/3 των ακινήτων του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ αποτελούν καταπατημένες ιδιοκτησίες. Στόχος της ΕΤΑΔ είναι να προβεί σε ενέργειες clusters και κατάθεση πρότασης για την επίλυσή τους, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα επείγον – στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις – λόγω των προσδοκώμενων εσόδων.

Τον Ιούνιο τα νεότερα για το ΟΑΚΑ
Η Κομισιόν παρακολουθεί επίσης το έργο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας (συμπεριλαμβανομένου business plan) για το ΟΑΚΑ, με σχετικό διαγωνισμό που έχει προγραμματιστεί να προκηρυχθεί τον Ιούνιο.

Η μελέτη σκοπιμότητας θα βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του στρατηγικού σχεδίου δράσης , το οποίο οριστικοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, και θα αξιολογήσει ζητήματα όπως το βάθος της αγοράς, προκειμένου να αξιολογηθεί η οικονομική σκοπιμότητα των διαφόρων υπό εξέταση χρήσεων.

Ο αντίστοιχος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και η λεπτομερής μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023. Βασικός στόχος της συνολικής προσέγγισης για το ΟΑΚΑ θα είναι να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποφέρει αρκετά έσοδα για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να καλυφθούν έξοδα συντήρησης αλλά και μελλοντικές επενδύσεις.

Θυμίζουμε πως η Dimand έχει εκπονήσει ως δωρεά το master plan συνολικής αναβάθμισης του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του master plan, η κερδοφορία του ΟΑΚΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

Το ΟΑΚΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης του νέου μισθωτή για τα 70 στρέμματα του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης «Σπύρος Λούης». Η αρχή έγινε με την εκμίσθωση του Κέντρου Αντισφαίρισης στη Στάδιο 2020, εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ και τον Ιωάννη Στασινόπουλο, γνωστό από τη συμμετοχή του στη Viohalco, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, σύμβαση που λήγει τον Ιούλιο.

Οι πληροφορίες θέλουν την ΤΕΜΕΣ να έχει καταθέσει προσφορά και στον τρέχοντα διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις τέννις, στο οποίο εξάλλου επενδύει μέσω του Costa Navarino.

Πόδι στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ έχει βάλει και η Lamda Development, έχοντας υπογράψει τη σύμβαση εργασιών ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο τέλος του ΄22 κλείνει το deal δημοσίου με τον Ελλάκτωρα για τις Γούρνες

Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής του δημοσίου με τη Reds του Ελλάκτωρα για το «μικρό Ελληνικό» στην πρώην αμερικανική βάση Ηρακλείου τοποθετείται από την Κομισιόν στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Δεύτερη βασική εκκρεμότητα για τo project είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με τη Reds να έχει θέσει ως στόχο για την ανάπτυξη την πενταετία.

By