Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Κομισιόν: «Μείωση του Φ.Π.Α. στις διαδικτυακές εκδόσεις εφημερίδων»

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν

komision

Η Κομισιόν θα προτείνει να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τις εφημερίδες που δημοσιεύουν το περιεχόμενό τους στο Διαδίκτυο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που θα εναρμονίσει την αντιμετώπιση των ψηφιακών τους εκδόσεων με αυτή των έντυπων εκδοχών τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας ενώπιον αντιπροσωπείας της ένωσης ιδιοκτητών ημερησίων εφημερίδων της Γερμανίας (BDZV), ο Γιούνκερ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας το πρώτο εξάμηνο του 2016, προκειμένου να επεκταθεί το δικαίωμα των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις εφημερίδες και όσον αφορά τις διαδικτυακές τους εκδόσεις.

Η BDZV είναι ανάμεσα στους φορείς οι διαμαρτυρίες των οποίων ώθησαν την Κομισιόν να ασκήσει δίωξη εναντίον μιας αμερικανικής εταιρείας-κολοσσού του Διαδικτύου, της Google, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης τον περασμένο μήνα. Η BDZV ασκεί σθεναρές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προασπίσει τα συμφέροντα των παραγωγών περιεχομένου της Ευρώπης, σε μια αγορά όπου κυριαρχούν αμερικανικές εταιρείες, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πριν από δύο μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των βιβλίων δεν μπορεί να εφαρμόζεται και στις πωλήσεις βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή (e-books). Η Κομισιόν, η οποία παρουσίασε χθες σχέδια για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, αξιολογεί το τρέχον διάστημα τους κανόνες όσον αφορά τον ΦΠΑ. Ο Γιούνκερ είπε στους αντιπροσώπους της BDZV πως ο ΦΠΑ πρέπει να είναι “ουδέτερος ανεξαρτήτως τεχνολογίας”.

Στη Γερμανία ο ΦΠΑ για τις εφημερίδες στην έντυπη μορφή τους ανέρχεται στο 7%, την ώρα που για τα περισσότερα άλλα εμπορικά αγαθά φθάνει το 19%. Στη Βρετανία οι εφημερίδες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, όμως οι υπηρεσίες στο Διαδίκτυο φορολογούνται με συντελεστή 20%.

By