Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση κερδών – Πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 10%

Την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) και την κατάργηση περιθωρίου επιτοκίων, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ εισηγείται η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που παρουσιάστηκε σήμερα, «λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η 6η έκθεση για την Ελλάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις».

Σε σχέση με την αλλαγή χρήσης των κερδών ANFA-SMP, η έκθεση καταγράφει εξέλιξη στις συζητήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα να πάνε για τις δανειακές ανάγκες. Η συζήτηση περί αλλαγής χρήσης σε επενδύσεις θα συνεχιστεί το φθινόπωρο και θα κριθεί από το πώς θα εκτελεί γενικώς η Ελλάδα το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο προς το παρόν δεν πιάνει τους στόχους.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία θα είναι οι τομείς της οικονομίας που θα χτυπηθούν ιδιαίτερα σκληρά από τη πανδημία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By