Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Κομισιόν: Στην τελική ευθεία έγκρισής της η πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα επεμβαίνει ακόμα και αν οι χώρες στις οποίες θα πρέπει να δρα αντιτίθενται στην ανάπτυξή της

sxoinas-margaritisA

Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί – και αναμένεται να εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων – η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.

Επικαλούμενη έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα επεμβαίνει ακόμα και αν οι χώρες στις οποίες θα πρέπει να δρα αντιτίθενται στην ανάπτυξή της. Μολονότι διαβούλευση θα υπάρχει, σημειώνει η εφημερίδα, η τελική απόφαση θα εναπόκειται στην Κομισιόν, δεν θα υπάρχει δηλαδή δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.

Η πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιασθεί περαιτέρω στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής την ίδια μέρα (Τρίτη) και εν συνεχεία στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε ο κύριος Σχοινάς κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, η προαναγγελία συγκρότησης του εν λόγω σώματος είχε γίνει από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα είναι σε θέση να έχει αυξημένους πόρους (θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της σε σχέση με αυτόν της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος ότι τόσο τα κράτη – μέλη όσο και το Ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν το αναγκαίο «πράσινο φως» για να υλοποιηθεί η πρόταση και μάλιστα να τεθεί σε ισχύ άμεσα, κάνοντας λόγο για «φιλόδοξο» σχεδιασμό.

By