Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Κομισιόν: Υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

 Οι εκτιμήσεις αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία και δείχνουν πως τα πράγματα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο

europaiki-epitropi-komision

Όπως μεταφέρει και ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ με συνεχόμενες αναρτήσεις του στο Twitter, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφέρουν πως η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2015 θα φτάσει στο 0,5% από 2,5% τον Φεβρουάριο. Το χρέος επί του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει από το 170,2% στο 180,2%, ενώ λόγω των μειωμένων φορολογικών εσόδων, το πρωτογενές πλεόνασμα πέφτει στο 0,4% από το εκτιμώμενο 1,7%.

H Κομισιόν προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μέσα στο 2015, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και των σφιχτότερων οικονομικών συνθηκών που επιβαρύνουν την οικονομία.

Η πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από την απόφαση της Ελλάδας να διεξάγει πρόωρες εκλογές έπληξε την οικονομία που ανέκαμψε από την εξαετή ύφεση τον περασμένο χρόνο, οδήγησε την Κομισιόν να περικόψει τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2015 στο 0,5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,5%.

Η Κομισιόν περιέκοψε ακόμη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2016 στο 2,9% από το 3,6% προηγουμένως, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση για την Ελλάδα.

Το θετικό momentum έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που προέκυψε μετά από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο. Η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας για την στάση πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας στις διευθετήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, επιδεινώνεται περαιτέρω την αβεβαιότητα», αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της. Επίσης η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά.

Τέλος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)