Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κωνσταντινόπουλος: Η σιωπηρή πλειοψηφία της ευθύνης νίκησε τις μειοψηφίες της ανευθυνότητας

«Eπωμισθήκαμε το βάρος της ευθύνης και διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες» σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης

konstantinopoulosAAA

Ανασκόπηση στα τέσσερα τελευταία χρόνια και τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση,  κάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», σκιαγραφώντας, παράλληλα τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

«Με προσπάθεια, με θυσίες, με συνέπεια, τα καταφέραμε. Και σήμερα μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά βγαίνει από την κρίση. Η σιωπηρή πλειοψηφία της ευθύνης νίκησε τις θορυβώδεις μειοψηφίες της ανευθυνότητας» επισημαίνει με έμφαση. Για να προσθέσει, στρέφοντας τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι απαιτείται «πολιτική σταθερότητα, συνέπεια και συναίνεση»προκειμένου τα μέχρι τώρα κεκτημένα να «αποδώσουν καρπούς για όλους μας» με φόντο το τελευταίο δύσκολο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο του Οδ. Κωνσταντινόπουλου στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»:

Πριν από τέσσερα χρόνια, ήμασταν λίγοι όσοι πιστεύαμε ότι η χώρα μας θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Εδώ και τέσσερα χρόνια, είμαστε ακόμη λιγότεροι αυτοί που – χωρίς αμφιταλαντεύσεις και μικρόψυχους υπολογισμούς – επωμισθήκαμε το βάρος της ευθύνης και διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Που πιστέψαμε στη χώρα μας και τιμήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Και που εμπιστευθήκαμε κι εμείς, με τη σειρά μας, τους συμπολίτες μας, την ευθυκρισία τους, την αποφασιστικότητά τους, το δικό τους αίσθημα ευθύνης, οδηγώντας τους να συμβάλουν τα μέγιστα – πολλές φορές και πάνω από τις δυνάμεις τους – για να βγούμε από την κρίση. Κόντρα στη «μόδα» των δήθεν αγανακτισμένων. Μακριά από στημένους προπηλακισμούς και ύβρεις οργανωμένων γκρουπούσκουλων και συντεχνιών.

Με προσπάθεια, με θυσίες, με συνέπεια, τα καταφέραμε. Και σήμερα μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά βγαίνει από την κρίση. Η σιωπηρή πλειοψηφία της ευθύνης νίκησε τις θορυβώδεις μειοψηφίες της ανευθυνότητας.

Τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη-δείκτες για την Ελλάδα, «μιλούν» μόνα τους : Αύξηση ΑΕΠ 0,6 % για το εννεάμηνο του 2014, πρώτη φορά μετά από 16 τρίμηνα συνεχούς πτώσης. 1,7% ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα. Η Ελλάδα δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης, μαζί με την Μ. Βρετανία και μετά από την Ρουμανία, στην ΕΕ. Σταθεροποίηση του πλεονάσματος μας στο εννεάμηνο, που θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ για όλο το 2014.

Αλλά και τα μικροοικονομικά μεγέθη-δείκτες, που μας αφορούν ως κοινωνία και είναι εκείνα που θα δημιουργήσουν κλίμα θετικής ψυχολογίας στην οικονομία είναι ενθαρρυντικά : Αύξηση της κατανάλωσης 1% ( σημαντικός & συμβολικός δείκτης) το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων δείχνουν άνοδο των πωλήσεων και αύξηση της εξωστρέφειας. Μείωση της ανεργίας κατά 2 περίπου μονάδες, στο 25% το εννεάμηνο του 2014 – ένα αισιόδοξο βήμα, που θα τονωθεί με την υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για ρήτρα απασχόλησης, ώστε να έχουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Επιβράδυνση της μείωσης Επενδύσεων στο τρίτο τρίμηνο από 14,6% στο 3,6%. Θεαματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε χαρακτηριστικούς δείκτες (π.χ στην θέση 36 από την θέση 147, για την ευκολία έναρξης επιχειρήσεων).

Σημειώστε εδώ την σημαντική συμβολή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ: Σχεδόν 1 δις ευρώ περισσότερη χρηματοδότηση από το 2013 για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Ύστερα από την πρωτοβουλία και διαπραγμάτευση μας , ξεκινούν άμεσα εμπροσθοβαρείς δράσεις 125 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, του ΕΣΠΑ 2014-2020, ειδικά για την χώρα μας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν ήταν- και δεν είναι- απλά «πακέτα» χρημάτων, αλλά διαρθρωτικές δράσεις που οικοδομούν ανάπτυξη και ανακουφίζουν ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας μας.

Θα ήθελα τέλος, να επισημάνω ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο αποφάσεων και επιλογής κατευθύνσεων, στις οποίες εμπλέκονται οι δανειστές και οι εταίροι μας. Δυστυχώς, το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο αυτή την εποχή, ενώ διαπιστώνουμε την προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης και δημιουργίας ανασφάλειας στην κοινωνία, τους επενδυτές και τον απλό πολίτη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα κεκτημένα που περιέγραψα, θα αποδώσουν καρπούς για όλους μας, μόνο αν διατηρηθούν στην συνέχεια, κάτι που χρειάζεται και απαιτεί πολιτική σταθερότητα, συνέπεια και συναίνεση.Είναι χρέος του πολιτικού κόσμου συνολικά να διαμορφώσει το περιβάλλον αυτό, πέρα και πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα.

By