Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κόντρα κορυφής στη Βουλή για αναδρομικά και προστασία α” κατοικίας

Εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους θα δοθούν εντός του 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα όταν μίλησε για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου παρενέβησαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η χορήγηση των αναδρομικών αποτελεί το «ταβάνι» των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο μέλλον», ανέφερε για να προσθέσει ότι η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και εφεδρείες για κάθε δύσκολη στιγμή.

Στην κριτική δε, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συνιστά πολιτική απόφαση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης η καταβολή των αναδρομικών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η επιλογή να δοθεί σε όλους κι όχι μόνον σε όσους προσέφυγαν, είναι πολιτική.

«Η υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση για αυτούς που είχαν προσφύγει, θα προσέφευγαν και όλοι οι υπόλοιποι αν το κάναμε αυτό. Και προφανώς θα δικαιωνόντουσαν στην πορεία χρόνου και θα υποβάλλαμε συνταξιούχους σε κόπο και δαπάνη, επιλέξαμε λοιπόν να τα δώσουμε όλα μαζί, εφάπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση και επιλογή», σχολίασε ο πρωθυπουργός και μίλησε για δέσμευση ενός ποσού της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ.

Η αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα επεκτάθηκε στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε χθες, Τρίτη, στη Βουλή προτείνει παράταση της προστασίας έως το τέλος του 2020. Στην κόντρα ενεπλάκησαν ο νυν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι η ρύθμισή της δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα. Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών. Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες», είπε.

«Η εκπρόθεσμη τροπολογία που καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Αμέλεια; Ή συνειδητή επιλογή; Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά σε τι έχει δεσμευτεί κι ότι τον Απρίλιο του 2019 προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup που έλεγαν ότι θα λήξει τέλος 2019 το σχήμα.

Εσείς είχατε δεσμευτεί ότι το σχήμα θα λήξει τέλος 2019 γι’ αυτό δεν υπογράφει προφανώς ο κ. Τσακαλώτος», είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και νέο γύρο αντιπαράθεσης Τσακαλώτου- Σταϊκούρα.

«Καμία υποχρέωση δεν πήραμε να μην υπάρχει επέκταση της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά ότι το σχήμα που «προώθησε» η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συγκεκριμένη περίμετρο και συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ακόμη, πως ούτε στο τέλος του 2022 δεν θα έχει ανακτηθεί το χαμένο έδαφος κι ότι ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δεν θα ξεκινήσει η οικονομία από εκεί που σταμάτησε. «Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown.

«Μιλήσατε για ακόμη μια φορά για την πρωτοφανή ύφεση», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για ανακρίβειες. «Αυτό που είπατε είναι ανακριβές, η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση είναι 9% και διορθώθηκε προς το καλύτερο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκθεση Πισσαρίδη, ανακοινώνοντας ότι θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανά ακόμη και εντός της ημέρας.

«Χαίρομαι που δεν θα παρανομήσετε κ. Μητσοτάκη και δίνετε τα αναδρομικά», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης και ζήτησε κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα συντάξεων όταν θα έρθει -όπως είπε- η λυπητερή του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Ήδη έχετε δεσμευθεί στο 5ο Μνημόνιο έμμεσα», είπε.

«Για την πρώτή κατοικία δεν λύσατε κανένα πρόβλημα, αντιδικείτε για την αποτροπή του πλειστηριασμού», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές χειροκρότησαν και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση έβαλε το θέμα αυτό στη ζυγαριά με τις γαλλικές φρεγάτες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By