Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Κόντρα Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ-ΝΔ και Παραπολιτικών για δημοσίευμα που εμπλέκει συνεργάτη του Τσακαλώτου σε υπόθεση χρηματισμού

Η καταγγελία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα της Κυριακής» και σήμερα τα Παραπολιτικά, βάσει της οποίας σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ζήτησε μίζα σε υπόθεση που σχετίζεται με το Καρούζος-gate, προκάλεσαν μέσα στην εβδομάδα νέα κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΥΠΟΙΚ, ενώ σήμερα θέση πήρε και το Μαξίμου προκαλώντας την αντίδραση-απάντηση της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Το θέμα που αποτελεί σήμερα πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Μάλιστα, η ΝΔ την Τρίτη είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση, ενώ κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών από τον περασμένο Νοέμβριο, κατόπιν εγγράφου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από την Πειραιώς έδωσαν συνέχεια με νέα ανακοίνωσή τους στην οποία μιλούν για επιβεβαίωση της υπόθεσης διαφθοράς, τονίζοντας ότι αυτό δεν απαλλάσσει τον ΥΠΟΙΚ από το να δώσει απαντήσεις για τον συνεργάτη του. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, μάλιστα, έθετε μια σειρά πέντε ερωτημάτων.

Τα Παραπολιτικά σήμερα επανήλθαν στο θέμα έχοντάς το στο πρωτοσέλιδό τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Ιωσήφ Λιβανός, μάρτυρας της υπόθεσης Καρούζου, αποκαλύπτει ότι «σύμβουλοι υπουργών μου ζήτησαν μίζα 50%» και ότι η προσέγγιση σε δύο περιπτώσεις έγιναν και εκ μέρους των υπουργών. Ο μάρτυρας, σύμφωνα με το parapolitika.gr, αποκαλύπτει ότι δέχθηκε πιέσεις και εκβιασμούς από συνεργάτες ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, µεταξύ των οποίων ένας αναπληρωτής υπουργός που πλέον είναι εκτός κυβέρνησης, και ένα κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται μέχρι σήµερα πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, µεταξύ του 2016 και του 2017.Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε πρώτη φάση οι πιέσεις προέρχονταν από πρόσωπα που συνδέονταν µε αναπληρωτή υπουργό και ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και μάλιστα από τα «ενδιάµεσα πρόσωπα» του ζητήθηκε το 50% της αµοιβής του, δηλαδή ποσό 3,6 εκατ. ευρώ από το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση, το 2017, από πρόσωπα που συν δέονταν µε τον σύµβουλο του υπ. Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτου, και συγκεκριµένα τον Α. Πουλιάση».

Πηγές του Μαξίμου αντέδρασαν σήμερα, μιλώντας για «ανοησία περί δήθεν μίζας σε σύμβουλο υπουργού», προκαλώντας την απάντηση της εφημερίδας Παραπολιτικά η οποία μέσω πηγών αναφέρει ότι «θα περιμέναμε μια πιο σοβαρή απάντηση από τα υπόγεια του Μαξίμου» και ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία και παραθέτει. «Αντί γι’ αυτά, μας απειλείτε με διώξεις», σημειώνουν. Εντωμεταξύ, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα των Παραπολιτικών ανακοίνωση εξέδωσε ξανά η ΝΔ θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η Πειραιώς, την Τρίτη, με βάση το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση ενώ κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, βασικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου φέρεται να εμπλέκεται από κοινού με άλλα δύο άτομα σε υπόθεση εκβιασμού μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία φοροδιαφυγής και επιδίωξε τη νόμιμη αμοιβή του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι για την απόδοση της εν λόγω αμοιβής απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες του φέρονται -βάσει των ισχυρισμών του καταγγέλλοντα- να ζήτησαν μίζα για να προωθήσουν το αίτημά του.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για μια τόσο σοβαρή καταγγελία και είναι απορίας άξιον γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει 48 ώρες μετά το δημοσίευμα.

Για το θέμα η Νέα Δημοκρατία ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αναμένοντας από τον κ. Τσακαλώτο να διαφωτίσει τους πολίτες για τις καταγγελίες σε βάρος των συνεργατών του».

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών.

«Διαφεύγει προφανώς της προσοχής της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρεται έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών από τις 14 Νοεμβρίου 2017», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Τους συνιστούμε να είναι: α) πιο προσεκτικοί και β) περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν για τις δικές τους σχέσεις με τις offshore».

Η ανταπάντηση της ΝΔ

Την Τετάρτη η ΝΔ επανήλθε στο θέμα απαντώντας στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ως εξής:

«Με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται ότι υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται κορυφαίος συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου έχει παραπεμφθεί πλέον στην Δικαιοσύνη. Αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει τον Υπουργό Οικονομικών από την αυτονόητη υποχρέωσή του να δώσει άμεσα και δημοσίως απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον στενό του συνεργάτη. Τον καλούμε λοιπόν να απαντήσει ξεκάθαρα στα εξής:

1. Ο σύμβουλός του που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση μίζας, παραμένει στη θέση του ή έχει απομακρυνθεί μέχρι να διαλευκανθούν οι κατηγορίες που τον αφορούν;

2. Αληθεύει ότι ο καταγγέλλων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει πλήρη γνώση των αριθμών Πρωτοκόλλου ακόμη και εμπιστευτικών εγγράφων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών;

3. Πότε έλαβε ο κ. Τσακαλώτος γνώση της καταγγελίας για τον σύμβουλο του και πότε την διαβίβασε στην Εισαγγελία;

4. Ισχύει ότι η διαβίβαση της καταγγελίας στον Εισαγγελέα έγινε μετά την αποστολή εξωδίκου από τον καταγγέλλοντα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές;

5. Και τέλος ο κ. Τσακαλώτος έχει προχωρήσει στον αυτονόητο πειθαρχικό έλεγχο που προφανώς πρέπει να διεξαχθεί έναντι του στενού του συνεργάτη;».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών, που επανήλθε στο θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «ως απελπισμένο, τον χρηματοδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

«Τελικά, πρέπει να είναι βαθιά απελπισμένος ο ναρκέμπορος χρηματοδότης των Παραπολιτικών για να κάνει πρωτοσέλιδο αυτήν την ανοησία περί δήθεν μίζας σε σύμβουλο υπουργού, αποσιωπώντας ακόμα και το γεγονός ότι το ίδιο το γραφείο του υπουργού έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με επίσημη σχετική ανακοίνωση», αναφέρουν.

«Με την υπόθεση που βγάζει στις εφημερίδες του ο απελπισμένος διωκόμενος και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι…», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η συνέχεια (σ.σ της υπόθεσης) στον φυσικό χώρο των κ. Μαρινάκη και Κουρτάκη, τις αίθουσες των δικαστηρίων».

Η απάντηση των Παραπολιτικών

Σε απάντηση της στις κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρει ότι «Θα περιμέναμε μια σοβαρή απάντηση από τα υπόγεια του Μαξίμου. Πρώτον. Τα καταγγελλόμενα από τον κ. Λιβανό είναι αληθή; Δεύτερον. Ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου παραμένει στη θέση του μετά τις καταγγελίες; Τρίτον. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να ελέγξετε την ακρίβεια των καταγγελλομένων σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;».

Και καταλήγει: «Αντί γι’ αυτά, μας απειλείτε με διώξεις. Να σας ενημερώσουμε, επειδή έχουμε υποστεί πολλές τέτοιες, ότι αυτές δεν εξελίσσονται καλά για τους υπουργούς της κυβέρνησής σας στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αν, αντί απαντήσεων, προτιμάτε τα δικαστήρια, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Εξάλλου, σύντομα θα αποτελούν και τον φυσικό σας χώρο».

Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Μετά τους σημερινούς διαξιφισμούς Μαξίμου-Παραπολιτικών, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΟΙΚ:

«Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους», σημειώνει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«1) Από το 2007 έχει ψηφιστεί διάταξη, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση αμοιβής σε περίπτωση καταγγελίας για φοροδιαφυγή.

2) Από την ψήφισή της και μετά η συγκεκριμένη διάταξη δεν ενεργοποιήθηκε από καμία κυβέρνηση, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η υπουργική απόφαση, που θα καθόριζε τα θέματα και τις ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της.

3) Οι λόγοι είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη γενική διατύπωση της ρύθμισης του άρθρου 7 και 7β του Ν.3610 / 2007″, που με τη σειρά της επιφέρει δυσκολία απόδειξης του ρόλου ενός καταγγέλλοντος, του ύψους της φοροδιαφυγής, των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για να εφαρμόσουν τις διαδικασίες κ.λπ.

4) Άρα, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών πράξη που να αφορά ατομικά τον καταγγέλλοντα ή οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν υπήρχε καν το έδαφος για οποιαδήποτε συναλλαγή.

5) Ο καταγγέλλων – είτε ατομικά είτε μέσω δικηγόρων του- έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην προσπάθεια του να «δικαιωθεί» δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία.

6) Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτήν Τύπος αγωνιούν να αξιοποιήσουν καταγγελίες ανάλογες του επιπέδου τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση κι όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Ανακοίνωση, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο των Παραπολιτικών εξέδωσε και η ΝΔ:

«Όσα αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» για τη σκοτεινή υπόθεση χρηματισμού στην οποίο φέρεται να είναι εμπλεκόμενος σύμβουλος του κ. Ευκλείδη σακαλώτου, χρήζουν απαντήσεων από την κυβέρνηση κι όχι υπεκφυγές όπως αυτές στις οποίες καταφεύγουν οι μονίμως ανώνυμες πηγές του Μαξίμου.

– Ισχύουν οι καταγγελίες για τον σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών ότι ζήτησε μίζα από τη νόμιμη αμοιβή του καταγγέλλοντος υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής;

– Τι έκανε το Μέγαρο Μαξίμου όταν ενημερώθηκε για την ύποπτη αυτή υπόθεση και γιατί ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί ακόμη τον καταγγελλόμενο σύμβουλό του στην θέση του;

– Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνης και κατέφυγε σε αυτήν, αφού προηγουμένως πληροφορήθηκε ότι είχε προσφύγει και ο καταγγέλλων;

– Ισχύει ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Οικονομικών;

Η Νέα Δημοκρατία αξιώνει άμεσες και πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση κι όχι από ανώνυμες πηγές του Μαξίμου, καθώς οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By