Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Κόντρα Σταϊκούρα – Σταθάκη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

staikouras bouli proupologismos

Ο κ. Σταϊκούρας αμφισβητεί την κοστολόγηση και την υλοποίησή του

stathakis600_2200114ii

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, υπήρξε στη Βουλή, στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Στο επίκεντρο της λεκτικής σύγκρουσης ήταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σταϊκούρα να αμφισβητεί τόσο την κοστολόγηση όσο και την υλοποίηση του και τον κ. Σταθάκη να διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστούν βήμα – βήμα όλα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι το 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι προτεραιότητα μας. Δεν λέμε ότι θα γίνουν όλα ως διά μαγείας αλλά ότι υπό δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς θα εφαρμοστεί από τη πρώτη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σταϊκούρα που τον κάλεσε να απαντήσει συγκεκριμένα για το κοστολόγιο του προγράμματος του και με ποιο τρόπο.

«Στο 44% πρωτογενείς δαπάνες λέτε. Από πότε; Για να ξέρουμε πότε θα αυξήσετε μισθούς και συντάξεις ή πότε θα αυξήσετε τους φόρους», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταθάκης από την μεριά του τον κάλεσε να απαντήσει πρώτα ο ίδιος, τι δαπάνες παρέλαβε η κυβέρνηση πριν τρία χρόνια και τι δαπάνες θα παραδώσει τώρα.

«Κατάλαβα ότι υπάρχει δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιήσει τις δαπάνες στο 44%. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς» αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Κατάλαβα ότι θα υπάρξουν μεταβολές. Αλλά μέχρι τώρα από τις 20 ομιλίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσα καμία μείωση παρά μόνο αυξήσεις.

Σας λέω ότι το 80% των δαπανών είναι μισθοί και συντάξεις. Απορώ τί αναπροσαρμογές θα κάνετε. Αν μείνετε εδώ μιλάμε για τεράστια αύξηση φόρων».

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα, όπως ανέφερε, να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα με ύψος δημοσίων δαπανών μία μονάδα κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή στο 44% και ταγμένη να υπηρετεί το κοινωνικό κράτος.

«Χάσατε πάλι κάτι δισ. ευρώ, διότι 44,2% είναι ο μέσος όρος των πρωτογενών δαπανών στην Ελλάδα και 45% της Ευρώπης. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας», ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By