Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα – Στους 148 οι νεκροί στη χώρα μας

Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 148.

Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είπε:

«Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού. Μελέτη στις ΗΠΑ ανακάλυψε μια σημαντική μετάλλαξη αξιολογήθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξαφάνιση του ιού SARS. Προς το παρόν όμως δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Άλλη μελέτη είδε 200 μεταλλάξεις.

Περισσότερες στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός. Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς μηδέν σε κάθε χώρα. Ο ιός πχ. εισήλθε στη Βρετάνια πολλές φορές ανεξάρτητα. Στο τέλος του 2019 αναδύθηκε ο ιός. Απίθανο ο κορωνοϊός να ήταν σε κυκλοφορία για πολύ πριν ανακαλυφθεί».

Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. Δεν γινειται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός. Σε κάποιες περιοχές του ιού μικρό ποσοστό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο.

Σημείωσε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται».

Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την νόσο Καβασάκι. Υπάρχει θεραπεία, είπε, τονίζοντας πως είναι σπάνιο σύνδρομο.

«Δεν έχει τεκμηριωθεί η σύνδεση του με τον ιό αλλά μάλλον υπάρχει», είπε.

Επισήμανε πως παραμένουν σε επαγρύπνηση και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία.

Σημειώνεται πως δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τη νόσο αυτή.

Χαρδαλιάς για συναθροίσεις στις πλατείες: Υπάρχει κίνδυνος να τα τιμάξουμε όλα στον αέρα
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε ξανά αυστηρό μήνυμα σε όσους συναθροίζονται στις πλατείες, αγνοώντας τα μέτρα.

«Θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή και των συνανθρώπων τους», είπε και τόνισε πως:

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες. Και τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα. Oύτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορωνοϊό».

«H προσπάθεια συνεχίζεται – η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος μας να μη χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», συνέχισε.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως η μετακίνηση σε άλλο νομό επιτρέπεται μόνο για του εξής λόγους και έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα: Τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση.

Στην ηπειρωτική χώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από τις 18 Μαΐου,ενώ για τα νησία θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες

(Visited 1 times, 1 visits today)
By