Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: 17 νεκροί, 255 διασωληνωμένοι και 484 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 484 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52,0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.406 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται σε ιερείς.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ωστόσο έχουν ήδη βρεθεί τουλάχιστον 66 του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς που ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μεταδίδεται τώρα ανά τον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής προκαλεί μια κάποια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Και αυτό γιατί, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της βρετανικής παραλλαγής, φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Ο εντοπισμός του νέου αυτού στελέχους έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής να ανακοινώνουν πως εξαπλωνόταν ταχύτατα σε τρεις επαρχίες.

Η μετάλλαξη 501Υ.V2, όπως ονομάστηκε, έχει εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Αυστρία και τη Ζάμπια.

Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότιο Αφρική λόγω της μετάλλαξης αυτής.

By