Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός – Άγιο Όρος: Ανησυχητική διασπορά του ιού – Στα 31 τα κρούσματα

Ανησυχητική η διασπορά του κορωνοϊού στην μοναστηριακή κοινότητα του Άθω, καθώς μετά τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, μέχρι αυτή την ώρα έχουν εντοπιστεί άλλα 13 ανεβάζοντας τον αριθμό στους 31 με την διαδικασία της ιχνηλάτησης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Δοκουσλής, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε κελιά και όχι σε Μονές:

«Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα σε μοναστήρι. Σε κελιά της Νέας Σκήτης όπου υπάγεται στην Μονή Αγίου Παύλου υπάρχουν 23 θετικά κρούσματα με rapid test και στην Αγία Άννα πάλι σε ένα κελί 8 θετικά. Συνολικά μιλάμε για 31 κρούσματα, τα οποία βρίσκονται σε κελιά και όχι σε μοναστήρια.

Από αυτά 4 μοναχοί χρειάστηκε να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που όπως μαθαίνουμε πηγαίνουν καλύτερα και σύντομα θα αποθεραπευτούν. Όπου χρειάζεται κάνουμε τεστ. Σ’ όλες τις πύλες Ουρανούπολη, Τρυπητή και Ιερισσό κάνουμε καθημερινά rapid test σε κάθε εισερχόμενο».

Η αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της αναστολής όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή Αρίστου Κοσμίρογλου μέχρι τις 15 Απριλίου.

Αναφορικά με το πού μπορεί να οφείλεται η απότομη διασπορά του ιού μεταξύ των μοναχών, διοικητικό στέλεχος του Αγίου Όρους είχε αναφέρει νωρίτερα στο protothema.gr πως την ευθύνη φέρουν σε μεγάλο ποσοστό μοναχοί που βγήκαν εκτός ορίων του Αγίου Όρους για διάφορες υποχρεώσεις:

«Πραγματικά απορήσαμε όλοι από την απότομη αυτή αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα μάλιστα που έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις των προσκυνητών. Δυστυχώς κάποιοι μοναχοί που βγήκαν εκτός του Όρους έφεραν ξανά τον ιό. Άλλοι βγήκαν για δουλειές, άλλος παραβρέθηκε σε εκκλησιαστική λειτουργία, άλλος σε χειροτονία».

«Ευτυχώς που έχουν ξεκινήσει και γίνονται τα εμβόλια. Μια δόση έγινε πριν από περίπου δυο εβδομάδες σε 120 άτομα, την Παρασκευή θα γίνουν άλλα 120 εμβόλια, ενώ θα εξακολουθήσουν να γίνονται κι άλλα γιατί έχουμε πολλές δηλώσεις μοναχών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Μιλάμε για πάνω από 500 άτομα μοναχούς και λαϊκούς εργαζόμενους που θα εμβολιαστούν στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

By