Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Κορονοϊός: Αύξηση 24% των κρουσμάτων στην Αφρική – Τεστ και μάσκες ζητούν οι ειδικοί

Ανησυχία επικρατεί για τον κορονοϊό και στην Αφρική με τα κρούσματα να γνωρίζουν αύξηση κατά 24% την τελευταία εβδομάδα.

Ο οργανισμός στην Αφρική που ασχολείται με τον έλεγχο της ασθένειας ζητά από τις χώρες να αρχίσουν να διενεργούν περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό και να πείσουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί μάσκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δείχνουν ότι υπάρχουν 512.499 επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, με 11.930 θανάτους.

«Η πανδημία αποκτά πλήρη δυναμική», δήλωσε ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC), σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα.

Ο Νκενγκασόνγκ δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν αξιόπιστα στοιχεία, πρέπει να υιοθετήσουν μια επιθετική προσέγγιση για να ενθαρρύνουν τη χρήση μασκών και να αυξήσουν τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Γκάνα και η Αλγερία αντιστοιχούν στο 71% των κρουσμάτων της ηπείρου.

Κάποιες κυβερνήσεις εμφανίστηκαν απρόθυμες να παραδεχθούν ότι ξέσπασε επιδημία ή να υποβάλουν τα υπό διάλυση συστήματα υγείας τους σε εξωτερικό έλεγχο, ενώ άλλες είναι είτε πολύ φτωχές ή σπαράσσονται από συγκρούσεις για να μπορέσουν να διενεργήσουν σημαντικό αριθμό ελέγχων.

Ο Νκενγκασόνγκ δήλωσε ότι καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία αναπόφευκτα θα κατακλυστούν από περιστατικά.

«Αυτό είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. Θα συνεχίζουμε να το βλέπουμε αυτό όσο εξαπλώνεται η πανδημία», πρόσθεσε.

Αν και πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να χαλαρώνουν σταδιακά το lockdown για να επανεκκινήσει και πάλι η οικονομία τους, οι κυβερνήσεις τους γνωρίζουν ότι το υπερβολικά γρήγορο ‘άνοιγμα’ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By