Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Κορονοϊός: Δισταγμός τέλος – Τα εμβόλια της AstraZeneca βγαίνουν ξανά από τα ψυγεία

Ύστερα από περίπου μία εβδομάδα έντονης ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, λόγω περιστατικών θρομβώσεων, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να “παγώνουν” τους εμβολιασμούς, από αύριο, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, γίνεται… restart, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το “πράσινο φως” για να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία.

Όπως ξεκαθάρισε ο ΕΜΑ, το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων».

«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Λίγες ώρες μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις, πολλές χώρες άρχισαν να ανακοινώνουν την επανέναρξη των εμβολιασμών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

«Η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. Το… τσίμπημα θα δεχθεί αύριο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που διαβεβαίωσε ότι «το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας».

Υπενθυμίζουμε ότι -παρά τον αναβρασμό- η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι πολίτες που τις προηγούμενες ημέρες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, καθώς φοβήθηκαν. Πλέον, το υπουργείο Υγείας αισιοδοξούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα καθησυχάσουν και τους πιο διστακτικούς και οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca θα προχωρήσουν κανονικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

By