Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη με Ελλάδα και Γερμανία στο «μάτι» του κυκλώνα

Στη δίνη της πανδημίας της Covid-19 παραμένει εγκλωβισμένη η Ευρώπη με το πρακτορείο Bloomberg να επισημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, προκαλεί την έντονη ανησυχία της των υγειονομικών αρχών ενόψει του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς Covid. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υγειονομικές αρχές σε Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται αντιμέτωπες με τρομακτικά επίπεδα θανάτων. Επίσης, η Ρωσία ανέφερε 1.188 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid μέσα σε μία ημέρα.

Αναστάτωση στον ΠΟΥ για νέο ισχυρό κύμα της πανδημίας

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη σε επίπεδα που δεν έχουν εντοπιστεί εδώ και μήνες, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στους υγειονομικούς αξιωματούχους και πυροδοτεί φόβους ότι η γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο ισχυρό κύμα πανδημίας φέτος τον χειμώνα.

Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη υποστήριξε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την Κεντρική Ασία, αποτελεί «σοβαρή ανησυχία», προσθέτοντας ότι η περιοχή επιστρέφει στο «επίκεντρο» της υγειονομικής κρίσης.

«Σήμερα, κάθε χώρα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή επανεμφάνισης του Covid-19 », τόνισε.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες στη Γερμανία

Η Γερμανία κατέγραψε χθες 37.120 νέα κρούσματα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Η συχνότητα μόλυνσης ανέρχεται πλέον σε 169,9 άτομα ανά 100.000, σε διάστημα επτά ημερών.

Κάτι τέτοιο είχε καταγραφεί την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού την άνοιξη. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο.

Οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα ασκήσει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης ασφυκτικές πιέσεις καθώς ο ιός δεν καταπολεμάται εύκολα. Αυτό θέτει ένα ζήτημα επείγουσας ανάγκης στις προσπάθειες εμβολιασμού, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη των πρώτων δόσεων, είτε την προετοιμασία για την παροχή ενισχυτικής τρίτης δόσης σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, κι ενώ κάποιες κυβερνήσεις διστάζουν να επαναφέρουν τα lockdown, χώρες όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Στη Γερμανία, με περίπου 16 εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες, οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην τρίτη δόση. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τόνισε χθες ότι η τρίτη δόση του εμβολίου πρέπει να είναι ο κανόνες και όχι η εξαίρεση. Όμως, οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται περαιτέρω με την αλλαγή ηγεσίας.

Εγρήγορση ζητά η κυβέρνηση της Βρετανίας

Στη Βρετανία, τα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν σε νέο υψηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαγίντ Τζαβίντ τόνισε ότι η μελέτη στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ για την γρίπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που συμπίπτουν με την αναζωπυρωμένη γρίπη. Τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία άρχισαν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορωνοϊό σε άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς ραντεβού.

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αντιιικό χάπι Covid-19 της Merck & C.

Αύξηση κρουσμάτων σε Ιταλία και μέτρα στη Γαλλία

Στην Ιταλία, ορισμένες βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βενέτο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, έχουν καταγράψει ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών κατά των εμβολίων. Η άνοδος ώθησε τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.

Στη Γαλλία, όπου οι κυβερνητικοί περιορισμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των κρουσμάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας επιστρέφει στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε διάγγελμά του την Τρίτη.

Η πολιτική του Μακρόν για επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει πιστωθεί ευρέως για τη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες γειτονικές χώρες.

Στην Ισπανία, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην Πορτογαλία, την ώρα που οι αρχές ανέφεραν την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Σερί ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πέντε ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες έξι ημέρες προκάλεσαν νέο γύρο περιορισμών, με τους ανεμβολίαστους να χρειάζεται πλέον να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να επισκεφθούν καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής και εστιατόρια.

Τα μέτρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εξαιρούσαν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, αλλά και τις εκκλησίες, γεγονός που πυροδότησε σφοδρή κριτική για το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στη Δανία, όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες και οι νοσηλείες έχουν επίσης αυξηθεί. Ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της χώρας, προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στην Ουγγαρία, η εκστρατεία εμβολιασμού με ρυθμούς χελώνας και η έλλειψη μέτρων για τον κορωνοϊό βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των λοιμώξεων στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καθιστά πιο αυστηρούς ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες επιτρέπεται να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους εργαζόμενους, με όσους αρνούνται να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Η Τσεχία κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα κρουσμάτων από τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι.

Η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.

Η περιοχή της Βαλτικής αναφέρει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο κατά κεφαλήν. Η Εσθονία εξετάζει περισσότερους περιορισμούς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Πράσινο φως» για απόλυση ανεμβολίαστων στη Λετονία

Τον περασμένο μήνα, η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων που απειλούνταν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία. Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο την Πέμπτη, δίνοντας στους εργαζόμενους το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία παρατείνει τις σχολικές διακοπές για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού στα παιδιά.

Χάος στη Ρουμανία με ασθενείς σε ράντζα και παροχή οξυγόνου σε αυτοκίνητα

Στην περιοχή των Βαλκανίων, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Η Βουλγαρία, που κατέχει την θλιβερή πρωτιά της λιγότερο εμβολιασμένης χώρας στην ΕΕ, βίωσε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.

Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Η Σερβία είχε τον πιο θανατηφόρο μήνα την πανδημίας τον Οκτώβριο. Το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.

Η Κροατία χθες ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο πολίτης θα επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.

By