Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Έβδομος νεκρός στην Καστοριά – Κατέληξε 51χρονος

Ένας άνδρας από την Καστοριά που έπασχε από κορωνοϊό έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης alphafm.gr, πρόκειται για έναν 51χρονο.

Αυτός είναι ο έβδομος θάνατος ασθενούς με τον ιό από την περιοχή της Καστοριάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα οι νεκροί στη χώρα μας είναι 50. Τα κρούσματα είναι 1.415. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο 51χρονος συγκαταλέγεται σε αυτούς ή είναι ο 51ος νεκρός.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι σε καραντίνα έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Εκ των θανόντων οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 6 άτομα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ.

«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», είπε.

Σε καραντίνα τίθεται η κοινότητα Φούστανη, στον δήμο Εξαπλατάνου στην Έδεσσα από σήμερα στις 20:00 μ.μ. και για 14 ημέρες, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε νέες αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είπε πως όπου κρίνεται απαραίτητο και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως απαγορεύονται άμεσα όλες οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με άλλα 12 εκατ.ευρώ για την σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο», είπε ακόμη και συμπλήρωσε πως σε κάθε δήμο θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να τηλεφωνεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε και η διανομή φαγητού κατ΄οίκον.

Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε και στις φωνές που κάνουν λόγο για έντονο ύφος, τονίζοντας πως δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην προσπάθειά του να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Όπως σημείωσε, παίρνει δύναμη από την πλειονότητα των πολιτών που τηρεί τα μέτρα, ενώ είπε:

«Ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία, μαζί τους δίνουμε τη μάχη για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, την ίδια στιγμή θα είμαστε αυστηροί με όσους με τη στάση τους υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Δεν θα ανεχθούμε καμία ανεύθυνη στάση. Δεν είναι θέμα μαγκιάς, αλλά ζήτημα ευθύνης, να μην επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές».

Αναφορικά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως γνωστοποίησε, απέπλευσε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με προορισμό την Ισπανία όπου θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο, ωστόσο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Επετράπη ο ανεφοδιασμός του και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού των 383 επιβαινόντων, ωστόσο υπήρξε ενημέρωση για κρούσμα στο πλοίο. Επρόκειτο για έναν 73χρονο Ελβετό υπήκοο μέλος του πληρώματος.

Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση, όπως και οι στενές επαφές του. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By