Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Κορονοϊός – Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Λάρισα: Καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Λάρισα με την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ του Γ. Ν. Λάρισας Απόστολος Κομνός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (8/11) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία, όπως είπε, είναι τόσο μεγάλη, που αναγκάζονται να κάνουν διακομιδές στην Αθήνα.

«Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, η Λάρισα είναι βαριά πληττόμενη.

Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά covid» δήλωσε ο εντατικολόγος-αναισθησιολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ του Γ. Ν. Λάρισας και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Απόστολος Κομνός.

«Εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια», πρόσθεσε.

Μεγάλες ελλείψεις πριν τις αναστολές
Λόγω της επιβάρυνσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικά κέντρα έχουν συνδράμει τόσο για ασθενείς covid όσο και για non covid που χρειάζονται ΜΕΘ. Δύο κλινικές έχουν δώσει από 4 κρεβάτια, όμως ο αριθμός των ασθενών παραμένει μεγάλος. «Στο δικό μας νοσοκομείο πέρσι στο μεγάλο κύμα, είχαμε περισσότερους γιατρούς.

Μια κλινική την είχαμε κάνει καθαρά μονάδα covid, όμως αυτά δεν μπορούν να επαναληφθούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό πλέον», σημείωσε ο Απόστολος Κομνός.

Διευκρίνισε ότι η έλλειψη προσωπικού δεν έχει να κάνει με τις αναστολές εργασίας λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Κυρίως ήταν νοσηλευτές εκείνοι που μπήκαν σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι επέστρεψαν επειδή τελικά νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, αλλά και κάποιοι αντικαταστάθηκαν.

Οι ελλείψεις αφορούν στους ιατρούς, καθώς κάποιοι απεβίωσαν ή αποχώρησαν λόγω της μεγάλης πίεσης και πρόκειται κυρίως για εντατικολόγους. «Σε εμάς είναι 5 θέσεις εντατικολόγων κενές, οι οποίες προκηρύχθηκαν αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση», είπε.

Οι μικρότερες ηλικίες νοσούν και κάθονται σπίτι
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μικρή αύξηση στον εμβολιαστικό ρυθμό στην περιοχή, ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του Γ. Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή τήρηση των μέτρων και από τους εμβολιασμένους.

Ερωτηθείς σε τι διαφέρει αυτό το πανδημικό κύμα, από τα προηγούμενα όσο αφορά τους ασθενείς, υπογράμμισε ότι οι νεότερες ηλικίες νοσούν αλλά δεν θέλουν να πιστέψουν ότι θα νοσήσουν βαριά, γι’ αυτό κάθονται στο σπίτι, δεν μετρούν τον κορεσμό τους και στο νοσοκομείο έρχονται όταν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

Αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεται αυξημένος αριθμός κλινών ΜΕΘ, που είναι δύσκολο να βρεθούν αυτή την ώρα, τόνισε ο Απόστολος Κομνός. «Είναι περιστατικά που αν είχαν πάει στο νοσοκομείο νωρίτερα πιθανόν να μην έφταναν σε βαριά νόσηση και πρόκειται ως επί το πλείστον για ανεμβολίαστους», σημείωσε.

«Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στην Λάρισα και από αυτά κάποιοι θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία και οι κλίνες όλο και λιγοστεύουν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός, όπως έχουμε πει και στο Υπουργείο και οι κλίνες θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Απόστολος Κομνός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By