Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Γιατί φοβάται ο Τσιόδρας την Αττική

Με αμείωτη ένταση κινείται το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, σαρώνοντας περιοχές και αφήνοντας πίσω του ασθενείς και νεκρούς.

Ο Σεπτέμβριος εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα – είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του μήνα καταγράφηκαν 8.158 κρούσματα κορωνοϊού και 125 θάνατοι.

Και αποδείχθηκε δύσκολος και απρόβλεπτος μέχρι και την τελευταία…ώρα δεδομένου ότι χθες αργά το βράδυ οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επιχειρούσαν να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που ανέκυψε μετά από κηδεία σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown.

Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, ξεκίνησε και η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στον κορωνοϊό από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί δέκα ηλικιωμένοι είχαν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» ενώ συνεχίζονταν οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την επίσκεψη στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και στο νέο συμβάν όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται σε εργαζόμενο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο.

Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο «εφιάλτης» του κορωνοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στοιχειώνει και τις ελληνικές αρχές, όπως τους αρμοδίους σε όλες τις χώρες, που είτε βίωσαν είτε επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις εκατόμβες θυμάτων σε αυτές τις Μονάδες ιδίως την πρώτη φάση της επιδημίας.

Ο απολογισμός από την επέλαση του κορωνοϊού στην κλινική Ταξιάρχαι στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύς, και περιλαμβάνει δεκάδες θύματα.

Εχθές ο κορωνοϊός «εισέβαλε» σε μια ακόμη Μονάδα, στον Αγιο Παντελεήμονα Αττικής, όπου και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 θετικοί άνθρωποι στον ιό, αυξάνοντας κατά πολύ την ανησυχία με δεδομένο ότι η θνητότητα στους ηλικιωμένους εξαιτίας της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Με βάση τα μέχρι χθες στοιχεία, η μέση ηλικία των περιστατικών κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα 39 έτη, αλλά των θανάτων τα 78 χρόνια. Από το σύνολο των 391 ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους, το 80,3% (314 ασθενείς) είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Οι Αρχές πραγματοποιούν… αγώνα δρόμου προκειμένου να μείνουν θωρακισμένες από επιδημία δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Kλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως και της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την απογευματινή ενημέρωση της περασμένης Τρίτης ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

By