Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα – Ανησυχία για το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα

Συναγερμό σήμανε και στην Αθήνα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον (της Μποτσουάνα) του κορονοϊού, στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά κατάσταση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η μετάλλαξη “‘Όμικρον” δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την επιθετικότητα της αλλά και για το πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την εφιαλτική αυτή κατάσταση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη και ταυτόχρονα εξετάζει το πως θα πορευτεί η χώρα με ασφάλεια στις γιορτές.

Νέα μέτρα εν’όψει Χριστουγέννων
Εν’ όψει των Χριστουγέννων εξετάζει νέα μέτρα για την περίπτωση που το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίσει την ανοδική κούρσα, φτάνοντας το Σύστημα Υγείας απειλητικά στα όρια του.

Στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά, συνεδριάζει η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και στο συρτάρι βρίσκεται ένα προσχέδιο μέτρων που αφορά στους ανεμβολίαστους και μόνο, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Η κυβέρνηση αποκλείει σταθερά το lockdown και επί του παρόντος και την διενέργεια rapid τεστ από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο τους στα σουπερμάρκετ.

«Όλα τα μέτρα που βλέπουμε σε άλλες χώρες αξιολογούνται αλλά δεν υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο τελευταίος λόγος ωστόσο ανήκει στην πανδημία, πόσο μάλλον τώρα που με την επικίνδυνη μετάλλαξη Όμικρον δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Η δύσκολη «εξίσωση» για να απομακρυνθεί το lockdown

Η εικόνα που θα διαμορφώσουν οι ειδικοί στις αρχές της εβδομάδας για την πορεία της πανδημίας αλλά και την κατάσταση στο ΕΣΥ, θα καθορίσει εν πολλοίς το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα. Ενώ, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο απολογισμός για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, ο οποίος θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα να κάνει την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους και μαζί του οι “ελευθερίες” των εμβολιασμένων (είσοδος σε κλειστούς χώρους κ.α.).

«Η προσέλευση είναι ικανοποιητική και πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν θα δημιουργήσουν «τρύπα» στο τείχος ανοσίας που με κόπο έχουμε χτίσει.Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πειστεί ότι πρέπει να κάνουν την 3η δόση και καθημερινά τα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000» δηλώνει στο Newsit.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή.

«Ταμείο» κάνει το υπουργείο Οικονομικών
Το οικονομικό επιτελείο πάντως μετράει τις αντοχές του κρατικού κορβανά και έχει προετοιμάσει plan b’ για την απευκταία περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει lockdown.

«Δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αγωνία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Το βλέμμα αυτή τη στιγμή είναι στραμμένο με προφανή αγωνία και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Η κυβέρνηση, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, είχε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Βρυξέλλες, οι οποίες, κατόπιν συνεννόησης και με τα 27 κράτη – μέλη, πολύ νωρίς συμφώνησαν να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την Ε.Ε. από τη νότια Αφρική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου, χωρίς καθυστέρηση, να αξιολογήσει την κατάσταση και να κάνει εισηγήσεις στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση ήταν και η Αθήνα να ακολουθήσει τη “σκληρή γραμμή” για τα ταξίδια από 9 χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα από: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

‘Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί.

By