Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Κορωνοϊός, ΗΠΑ: Στους εννέα ανέρχονται οι θάνατοι

Στους εννέα «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού. Όλοι οι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουάσινγκτον.

Πάνω από 100 κρούσματα έχουν, ακόμη, καταγραφεί σε 15 πολιτείες, ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη.

Ανησυχία εμπνέει το πρόβλημα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ αλλά και η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία του κορωνοϊού. Εκπρόσωποι της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας επιβεβαιώθηκαν: η εξάπλωση της νόσου στις ΗΠΑ ήταν κάτι αναπόφευκτο.

Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τα ΜΜΕ να μη δημιουργούν κλίμα πανικού, ο πρώτος θάνατος από τη νόσο έθεσε σε συναγερμό τις αμερικανικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σε δημοσίευμά της η Washington Post σημειώνει ότι οι ΗΠΑ καλούνται να εργαστούν πάνω στην αναχαίτιση εξάπλωσης του φονικού ιού που συνιστά πλέον παγκόσμια απειλή.

Όπως αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, οι Αμερικανοί έχουν έναν λόγο για να είναι αισιόδοξοι: «Η Αμερική διαθέτει ορισμένους από τους καλύτερους γιατρούς και νοσοκομεία στον κόσμο. Ξοδεύει, δε, περισσότερα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ εργάζονται αξιόλογοι επιστήμονες, ενώ εργαζόμενοι εκπαιδεύονται για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, οι βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που εντοπίζονται ίσως δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Στις ανισότητες έρχεται να προστεθεί και το πολιτικό κλίμα, με τη χαμηλή εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα, τις τάσεις αμφισβήτησης για την επιστήμη, την εξάπλωση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και τα αφηγήματα περί fake news. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν μια καταστροφική συνταγή».

Η Washigton Post συνδέει την εξάπλωση των επιδημιών με την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων.

Περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ποσοστό πολύ υψηλότερο της θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%, όμως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη δήλωσε: «Για να συνοψίσουμε, ο COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο δραστικά σε σχέση με τη γρίπη, η μετάδοση δεν φαίνεται να γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τη γρίπη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα εμβόλιο ή θεραπεία και μπορεί να περιοριστεί».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By