Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κορονοϊός: Κάνει… διακοπές στην Ελλάδα! Συναγερμός για τα «εισαγόμενα» κρούσματα

Ο τουρισμός “άνοιξε” και τα κρούσματα του φονικού ιού αυξάνονται καθημερινά. Τα δύο… σχοινιά στα οποία η Ελλάδα είναι “αναγκασμένη” να… ισορροπήσει και όλα τα νέα δεδομένα για τις αεροπορικές πτήσεις. 193 νεκρούς έχει αφήσει πια πίσω του ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Είναι δεδομένο πως η χώρα χρειάζεται τον τουρισμό, ωστόσο είναι δεδομένο και πως ο κορονοϊός… καραδοκεί.

Αυτή θα είναι όπως φαίνεται η “λεπτή γραμμή” στην οποία η χώρα θα πρέπει φέτος το καλοκαίρι, το καλοκαίρι που ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω, να “ισορροπήσει”.

Η οικονομία έχει πληγεί βαριά και με απλά λόγια δεν “μας παίρνει” να μην παλέψουμε όσο γίνεται ώστε να ορθοποδήσει ο τουρισμός φέτος. Διότι είναι η “βαριά” βιομηχανία της χώρας, διότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την πορεία του, είτε… επικουρικά, είτε και εντελώς αποκλειστικά.

Ο φονικός ιός είναι εδώ όμως και ανακοινώσεις όπως οι σημερινές (06.07.2020) προκαλούν μεγάλη ανησυχία. 43 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τα 36 από αυτά να είναι “εισαγόμενα”.

Όλα -και τα 36- από τον Προμαχώνα, ενώ 20 εξ αυτών ήρθαν από… Σερβία μεριά, για πολίτες της οποίας η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα, προκαλώντας την οργή της χώρας.

Χαρακτηριστικές δε ήταν οι σκηνές με χιλιάδες Σέρβους που ξενύχτησαν στον Προμαχώνα, “πολιορκώντας” την περιοχή για να καταφέρουν να μπουν στην χώρα μας.

Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα:

– 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, γίνεται λόγος για 192 νεκρούς συνολικά, ωστόσο η ενημέρωση αφορά στα στοιχεία μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 06.07.2020, ενώ ήδη έγινε γνωστό πως σημειώθηκε και ο θάνατος Νο 193 στην χώρα μας…

Ενώ, λοιπόν, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά -ειδικά τα εισαγόμενα- η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν προσεκτικότερα βήματα ώστε να μην υπάρξει έξαρση του ιού και πάμε… αμέτρητα βήματα πίσω.

Έτσι, σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη γείτονα χώρα. Επίσης, αρχίζουν ξανά, από τις 15 Ιουλίου, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών. Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

Μέλη οικογενειών ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59, έτσι όλες οι πτήσεις προς και από τα ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς.

Για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή πτήσεων, δηλαδή έως 14/7/20 υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το υπ. Εξωτερικών.

Από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η ΥΠΑ ενημερώνει ότι η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν το check in και όχι 48 ώρες που ισχύει έως τις 8 /7/2020. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς συμπληρώνεται το παραπάνω ηλεκτρονικό έντυπο, καθώς και για το QR CODE του κάθε επιβάτη.

Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By