Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Κορωνοϊός – Κίνα: Δημιουργεί σταθμούς εμβολιασμού των πολιτών της στο εξωτερικό

Σταθμούς εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τους πολίτες της που διαμένουν στο εξωτερικό σχεδιάζει να δημιουργήσει η Κίνα, η οποία και έχει αναπτύξει εγχωρίως αρκετά εμβόλια έναντι του κορωνοϊού.

Η σχετική ανακοίνωση ήλθε διά στόματος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, κατά την την εφ” όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μία φορά το χρόνο.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο σε χώρες, στις οποίες οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επικοινωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα άρει το συντομότερο δυνατόν όλους τους «παράλογους» περιορισμούς στη συνεργασία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση των διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και πως οι δύο πλευρές πρέπει να υποστηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και όχι να αλληλοκατηγορούνται ανώφελα.

Για το ζήτημα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί έδαφός της, ο Ουάνγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό και ότι το Πεκίνο ελπίζει να δει από την Ουάσινγκτον μια αποστασιοποίηση από την πρακτική της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ταϊβάν.

Για το Χονγκ Κονγκ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το εκλογικό σύστημά του πρέπει να βελτιωθεί για να υπάρξει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, πως οι αλλαγές σ” αυτό είναι συνταγματικές και δικαιολογημένες και πως η μεταρρύθμιση θα φέρει ένα «πιο λαμπρό μέλλον» για την πόλη.

Ο Ουάνγκ Γι είπε ακόμη ότι μερικοί δυτικοί πολιτικοί επιλέγουν να πιστεύουν ψεύδη για τη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, και τόνισε πως η Κίνα θα καλωσόριζε περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή αυτή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και τα Κοινοβούλια του Καναδά και της Ολλανδίας έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία την αντιμτώπιση των Ουιγούρων από την Κίνα.

Αναφορικά με το Ιράν, ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις σε βάρος του, προσθέτοντας όμως ότι και το Ιράν χρειάζεται να αναλάβει επίσης ευθύνες στη διαδικασία αυτή.

Σχετικά με τη Μιανμάρ, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να έρθει σε επικοινωνία με όλα τα ενεχόμενα μέρη για να αμβλυνθεί η κατάσταση στη χώρα όπου ο στρατός πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, ενώ υπογράμμισε πως η Κίνα είναι φίλη με ολόκληρη τη Μιανμάρ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By