Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Κορωνοϊός: Κοντά στα 20.000 τα κρούσματα που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές – Βρέθηκαν 6.364 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέχρι χθες

Ελαφρά λιγότερα θα είναι σήμερα τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ μετά την καταγραφή των τελευταίων 24 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν στις 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Μέχρι χθες οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί συνολικά ήταν 21.732 θάνατοι.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο τρίτος εβδομαδιαίος έλεγχος μαθητών και εκπαιδευτικών με self tests. Κατά τη διάρκεια του τρίτου εβδομαδιαίου ελέγχου κατά του κορωνοϊού στα σχολεία, βρέθηκαν 6.364 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέχρι χθες Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας.

Τα τμήματα σε αναστολή λειτουργίας σε όλη την Επικράτεια λόγω πολλαπλών κρουσμάτων είναι δύο, σε συνολικά 80.000 τμήματα. Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου είναι στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα να καλυφθούν τα κενά από τους νοσούντες εκπαιδευτικούς με την πρόσληψη τουλάχιστον 4000 αναπληρωτών.

Υπενθυμίζεται ότι για το διάστημα 10-14 Ιανουαρίου, όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης, πραγματοποίησαν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχουςτην Κυριακή 9, τη Δευτέρα 10 και χθες, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας για τα περισσότερα των 2 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων self test που δηλώθηκαν από την Κυριακή έως την Τρίτη ήταν μόλις 1,4%.

Οδηγίες για σχολικές μονάδες

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με βάση τις οδηγίες, σε περίπτωση θετικού self test μαθητή, δεν απαιτείται PCR, αλλά rapid τεστ για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Μαθητές και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί.

Βάσει των οδηγιών, οι μαθητές καλούνται να υποβληθούν σε συνολικά τρία self test την τρέχουσα εβδομάδα , έχουν ήδη υποβληθεί στα δύο, και σε δύο ακόμη self test την επόμενη εβδομάδα. Ίδιος αριθμός self test προβλέπεται και για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Σε περίπτωση θετικού self test, διενεργείται rapid και, εφόσον είναι και αυτό θετικό, το κρούσμα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.Εάν το rapid τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί

Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, καλούνται να υποβληθούν σε δύο rapid ή PCR τεστ και ένα self test την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς και σε δύο rapid ή PCR τεστ την εβδομάδα που ακολουθεί. Εφόσον κάποιο PCR τεστ είναι θετικό, το κρούσμα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση θετικού rapid test, απαιτείται και PCR για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.
Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Άτομα με συμπτώματα

Όσοι έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων εφόσον πληρούνται τα εξής: Δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό καλούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα.Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό απαιτείται να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Άτομα χωρίς συμπτώματα

Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από το θετικό τεστ εφόσον πληρούνται τα εξής: Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό καλούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα. Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό απαιτείται να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By