Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για την περαιτέρω άρση μέτρων

Αίρεται από το πρωί της Πέμπτης 24 Ιουνίου η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Την εξαίρεση των εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από την υποχρέωση διενέργειας self test ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύει τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

«Συνεπώς εισηγούμαστε τη μη χρήση μάσκας αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός», σημείωσε.

4.100 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα
Σε 4.100 ανέρχονται πλέον τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι ήδη πράσινες ή και κίτρινες. Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, την Επιτροπή απασχολούν περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτές ενέχει πάντα ο κίνδυνος για διασπορά μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών υπολογίζεται σε 58 ασθενείς. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ένας στους τρεις ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 με 57 ετών.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων μειώνεται καθημερινά. Όπως είπε, αναμένονται 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότεροι από 10 θανάτοι την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Όπως είπε η καθηγήτρια, δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα
Ο Νίκος Χαρδαλιάςξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι αίρονται τα εξής μέτρα:

-Αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 5 το πρωί αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός.
-Από τις 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
-Από τις 28 Ιουνίου εξαιρούνται από τη διενέργεια self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, εάν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
-Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση
-Οι δεξιώσεις από τις 28 Ιουνίου θα μπορούν να γίνουν με 300 άτομα
-Για τις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας.

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενημερώνουν τα μέλη της Επιτροπής καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση συμμετέχει επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

By