Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Κορωνοϊός: Μέχρι και 30.000 τα κρούσματα ως το τέλος Μαρτίου, λέει ο Τζανάκης

«Περίπου ελεύθερο» το Πάσχα – Τι λέει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την τέταρτη δόση

Για την υγειονομική κατάσταση της χώρας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά συντήρησαν την κατάσταση και «έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια».

Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, ο κ. Τζανάκης απέφυγε να κάνει πρόβλεψη λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα» και πρόσθεσε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πέσει.

Μάλιστα, είπε ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα δούμε να φτάνουν τις 25.000 με 27.000, ίσως και 30.000, ενώ οι σκληροί δείκτες θα μείνουν σταθεροί κατά πάσα πιθανότητα, εκτός απροόπτου.

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση θα κάνουμε Πάσχα», προέβλεψε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι θα είναι «περίπου ελεύθερο», είπε στον Σκάι.

Όσον αφορά το πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημείωσε πως η μοναδική αξία που έχει αυτή τη στιγμή είναι να οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερους εμβολιασμούς.

Ωστόσο όπως είπε κάποιος που έκανε τον τελευταίο εμβολιασμό πριν από 3-4 μήνες είναι το ίδιο επιρρεπής στο να μολυνθεί με κάποιον ανεμβολίαστο. Εξήγησε όμως ότι δεν θα νοσήσει με την ίδια σοβαρότητα. «Οι εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν θα μεταδώσουν τη νόσο. Οι περισσότεροι θα το περάσουν ασυμπτωματικά ή με λίγο πονόλαιμο» είπε.

΄Μιλώντας για το ενδεχόμενο μίας τέταρτης δόσης ο κ. Τζανάκης είπε πως πρέπει να εξετασθεί για περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστική ή καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος πρόσθεσε ότι ίσως πρέπει να εξετασθεί και για άτομα άνω των 75 ετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By