Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Κορωνοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και… επεισόδια «αναστατώνουν» την Ευρώπη

Νέα μέτρα αλλά και πολλές… αντιδράσεις έφερε η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες, η φθίνουσα ανοσία των ήδη εμβολιασμένων, η κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα, η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι είναι προστατευμένοι επειδή έχουν επανέλθει, έστω με περιορισμούς, σε μια κανονικότητα (γυμναστήρια, εστίαση κλπ) και η πτώση της θερμοκρασίας.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, πολλές είναι οι χώρες που αυστηροποιούν τα μέτρα μπροστά στην αναζωπύρωση της επιδημίας, ειδικότερα για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την Παρασκευή, η Αυστρία «άνοιξε τον χορό» των καθολικών lockdown, εγκαταλείποντας, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το «απαγορευτικό για ανεμβολίαστους» καθώς δεν απέδωσε.

Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. Την ίδια ώρα το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού λοκντάουν.

«Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν.

Η Βαυαρία ακύρωσε χθες τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σε νέα περιοριστικά μέτρα προχώρησαν και το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Δανία. Η πλειοψηφία των μέτρων που έχουν πάρει οι παραπάνω χώρες αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Στο μεταξύ, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν με διαδηλώσεις, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται βίαια επεισόδια.

Στην Ολλανδία, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες κατά της αστυνομίας και πυρπόλησαν ποδήλατα στη Χάγη το Σάββατο, ένα βράδυ αφότου οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στο Ρότερνταμ έγιναν βίαιες και η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στην Αυστρία, στη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι Ιταλοί διαδηλώνουν κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού:

Στην Κροατία, χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ για να δείξουν την οργή τους για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ενώ στην Ιταλία, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Circus Maximus για να αντιταχθούν στα πιστοποιητικά «Green Pass» που απαιτούνται στους χώρους εργασίας. χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές στέλνουν δεκάδες ακόμη αστυνομικούς για να καταπνίξουν τις ταραχές στο νησί της Καραϊβικής Γουαδελούπη, ένα γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα.

https://twitter.com/BananaMediaQ/status/1462081700683563010

By