0Απάντηση στο δίλημμα που έχει προκύψει αναφορικά με το ποιος πρέπει να φορά προστατευτική μάσκα, στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορωνοϊό, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών».
Είπε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ: «Ο ΠΟΥ και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν γι’ αυτά, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να φορούν μάσκες».
«Αντιλήφθηκα πως υπάρχει μια διχογνωμία: Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες γι’ αυτή την πανδημία.
Άλλοι, εξίσου ειδικοί, πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά κι ότι ενέχει και κινδύνους, γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά.
Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών. Βλέπω τη στρατηγική κάποιων χωρών και υγειονομικών τους αρχών σε μέρη της Ασίας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να μιλούν ήδη γι’ αυτές τις στρατηγικές», υπογράμμισε ο καθηγητής Τσιόδρας.
Συνέχισε δε: «Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί 100%. Σίγουρα το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς μας και σε αυτούς που περιποιούνται ασθενείς. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο».
«Μάλιστα, αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους. Παρόλα αυτά, όπως κάνω συνήθως, όταν προκύπτουν τέτοια διλήμματα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο, επικοινώνησα με το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ευρωπαϊκό CDC, και τους ζήτησα να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα αυτό», υπογράμμισε με νόημα ο Σωτήρης Τσιόδρας.