Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Κορωνοϊός: «Παζλ» για δυνατούς λύτες οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Θεοφανείων

Τη χρυσή τομή στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι θείες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια αναζητούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές και η κυβέρνηση, καθώς με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού, το μοντέλο lockdown που εφαρμόστηκε το περασμένο Πάσχα, μπορεί να κριθεί επισφαλές.

Κατά πληροφορίες οι ομοιότητες σε σχέση με την συγκεκριμένη περίοδο είναι λιγότερες αναφορικά και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ιεραρχία. Στους κόλπους της δε, φαίνεται πως ήδη γίνεται επεξεργασία σχεδίων, εν είδει αντιπρότασης στην κυβερνητική απόφαση για τις εκκλησίες.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι μαζί με την εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων και το αυστηρό ταβάνι στον αριθμό των 50 πιστών εντός της εκκλησίας, θα μπορούσε να κατατεθεί και ως εναλλακτική η διεξαγωγή διπλών λειτουργιών στους ιερούς ναούς.

Στην φόρμουλα φαίνεται να περιλαμβάνεται και μια εισήγηση που θέλει τα Θεοφάνια να μην γίνεται ρίψη του σταυρού σε εξωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων προς το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει,μέσω τηλεδιάσκεψης και η Ιερά Σύνοδος.

Για τα υπόλοιπα μέτωπα, διακηρυγμένη είναι η στρατηγική για την άρση των περιορισμών που προβλέπει ότι θα γίνει σταδιακά και μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αυτής της εβδομάδας.

Αναζητείται η ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τις απαραίτητες προσαρμογές στο νυχτερινό ωράριο, με δεδομένες τις υφιστάμενες απαγορεύσεις. Οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν πρωτίστως στην αποτροπή φαινομένων συνωστισμού αλλά και στην απαραίτητη χρονική ευχέρεια που πρέπει να δοθεί σε καταναλωτές και εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση ο γενικός κανόνας για την εορταστική περίοδο θα υφίσταται η απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης αλλά θα επέλθει μια μετατόπιση στην ώρα έναρξης της. Ακόμη στην ίδια περίοδο δεν θα προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά, όμως θα προβλεφθεί μια ευελιξία με την οποία θα καλύπτονται και κατηγορίες όπως οικογένειες τα μέλη των οποίων εργάζονται διαφορετικούς νομούς.

Αντίστοιχη πρόνοια θα ληφθεί για τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο τελικός καμβάς θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση και των αναλύσεων αυτής της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία δεν αποκλείεται να ανοίξει η κυβέρνηση τα χαρτιά της για τον τρόπο άρσης των περιορισμών στο λιανεμπόριο, στα καταστήματα όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς επίσης για το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη λειτουργία των εκκλησιών.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By