Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός – Προσφυγικό: Η Ελβετία πρόθυμη να υποδεχτεί 20 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Η Ελβετία έρχεται να προστεθεί στις άλλες δέκα χώρες που πρόκειται να μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα.

Συγκεκριμενα, 20 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενδιαφέρεται να μετεγκαταστήσει η Ελβετία από την Ελλάδα, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Ελβετό ομόλογό του.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με 12 παιδιά που θα υποδεχθεί το Λουξεμβούργο. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια σημερινής ενημέρωσής του προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, πρόκειται για εννιά παιδιά από τη Μυτιλήνη, ένα από τη Σάμο και δύο από τη Χίο, τα οποία θα έρθουν αύριο από τα νησιά στην Αθήνα, θα διαμείνουν σε δομές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και θα υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις πριν αναχωρήσουν.

Θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση 50 παιδιών στη Γερμανία, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει επίσης η Γαλλία, η Φινλανδία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διεθνή διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με την Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, το πότε και πώς θα γίνει. «Μια διεθνής τηλεδιάσκεψη δεν αποκλείεται αλλά θα είναι η τελευταία καταφυγή», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για την αναστολή υποβολής αιτημάτων ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «ήταν μία δύσκολη και έκτακτη απόφαση, την οποία προκάλεσαν οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς λόγους.

Τώρα, επανερχόμαστε στο status quo ante» και διευκρίνισε ότι η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ασύλου αφορά και εκείνους που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο τον Μάρτιο.

«Αυτό το οποίο δεν γίνεται στην παρούσα φάση», πρόσθεσε, «είναι η εξέταση των αιτήσεων, από την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω της πανδημίας, καθώς όπως γνωρίζετε, οι συνεντεύξεις πρέπει να γίνονται δια ζώσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Υπηρεσία Ασύλου δεν λειτουργεί. Εξετάζει περιπτώσεις του backlog των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί και κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Σε ερώτηση εάν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναχρησιμοποιήσει τις ίδιες πιέσεις, πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «αν η Τουρκία δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, και αποφασίσει να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας. Μέτρα ανάλογα της πιθανής πίεσης που μπορεί να ασκηθεί».

Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στις δύο δομές φιλοξενίας ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «μπορέσαμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα γιατί υπήρχε σχέδιο, καθορισμένη στρατηγική και οι υπηρεσίες ήταν σε συντονισμό και εγρήγορση.

«Η κριτική που γίνεται από κάποιους περί γκέτο είναι ρηχή και επικίνδυνη. Με το να αποτρέπεις την επικοινωνία ανθρώπων, προστατεύεις ταυτόχρονα και τους μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια προστασία που επιβάλλεται από όλους προς όλους»,

«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε κρούσμα στα νησιά και αυτό γιατί έχει ληφθεί μια εκτενής σειρά προληπτικών μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο»,πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι τα 181 κοντέινερ τα οποία θα παρέχει η αυστριακή κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία, την περίθαλψη και την υγειονομική απομόνωση τυχόν κρουσμάτων. Τα 40 από αυτά θα μεταφερθούν στη Σάμο, στο νέο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που ετοιμάζεται, και τα υπόλοιπα στα άλλα νησιά, όπου υπάρχουν ανάγκες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By