Στο «κόκκινο» η ανησυχία για την μεγάλη διασπορά με την Αττική να είναι στο επίκεντρο μετά το αρνητικό ρεκόρ των 141 κρουσμάτων. Οι ενδοιασμοί των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Τα δύο σημερινά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού τόσο στο σύνολό όσο και στην Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στα επιτελεία της κυβέρνησης και των επιστημόνων την ώρα που η Αθήνα αρχίζει να γεμίζει από τους εκδρομείς του Αυγούστου.
Τα 284 νέα κρούσματα της Κυριακής, αλλά και ο αριθμός σοκ των 141 στην Αττική φέρνουν την κατάσταση στο «κόκκινο». Ο προβληματισμός και η ανησυχία εντείνονται την ώρα που θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.
Η Αττική είναι φορτωμένη, στη Λέσβο ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα, ενώ στις Κυκλάδες ανακοινώθηκε επίσης μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Το θετικό είναι τα λίγα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά υπάρχει μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Από εκεί και πέρα 31 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι και δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό.
Το απόγευμα της Δευτέρας (24.08,2020) αναμένονται ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς στις 16.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Στις τάξεις, πάντως, των λοιμωξιολόγων υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί για το άνοιγμα των σχολείων, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένοι έχουν ταχθεί ανοιχτά στη λύση της ολιγοήμερης παράτασης, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο και δεν έχει αλλάξει κάτι για το πρώτο κουδούνι που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.
Πέρα από τα σχολεία η κ. Κεραμέως αναμένεται να ανακοινώσει και κάτω από ποιες συνθήκες τα ανοίξουν και τα πανεπιστήμια.
Από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζεται τα σχολεία να ανοίξουν με μια σειρά από μέτρα. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές, ενώ θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών. Θα υπάρχουν αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι και θα γίνεται συστηματικός καθαρισμός των σχολείων. Θα δοθούν επίσης επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τσακρής: Εάν ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα θα προβληματιστούμε για το άνοιγμα των σχολείων
Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αυξανόμενα κρούσματα ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».
Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80». Προβληματισμός βέβαια υπάρχει στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη, που όπως επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».
Στην ερώτηση για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».
Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για την περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σύμφωνα με τον καθηγητή.
«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε.
Εκείνο βέβαια που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».
«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε.Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».
Στη συνέχει ο κ. Τσακρής είπε πως πρέπει να είμαστε «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας.Έκανε λόγο για έναν ιό «έξυπνο» που μεταλλάσσεται και μπορεί να διαφεύγει τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός μας.
«Και φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα η χρήση της μάσκας, η φυσική απόσταση και τα αντισηπτικά θα συνεχίσουν να είναι τα βασικά μας όπλα», τόνισε ο καθηγητής.