Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων και 348 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία σε ένα 24ωρο – SOS εκπέμπει η Θεσσαλονίκη

Δραματική εισροή ασθενών με κορονοϊό καλείται να απορροφήσει καθημερινά το ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια. “Γονατίζουν” τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι ασθενών από Covid.

“Το 95% των ασθενών που καταλήγουν σε θάνατο, πάσχει από βαριά υποκείμενα νοσήματα”, αναφέρει στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Τριακόσιοι σαράντα οκτώ (348) ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 εκ των οποίων, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εφεδρείες των νοσοκομείων στη συμπρωτεύουσα εξαντλούνται, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 22 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών Covid στη Βόρεια Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

“Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια, κάποια νοσοκομεία να γίνουν αποκλειστικά για Covid και να υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλεύουν και στις κλινικές και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περισσότερους ασθενείς”, αναφέρει στο iatropedia.gr η κα. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των νέων κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Στην Αθήνα, συμπληρώνει, υπάρχει ακόμα αρκετή διαθεσιμότητα στο Σύστημα Υγείας, “δηλαδή το 60% από τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα. Κι αυτό το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αδειάζουν και κρεβάτια”.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός – Σοκαριστικός ο αριθμός των θανάτων στη χώρα! 34 άνθρωποι χάθηκαν σε 24 ώρες
Θεσσαλονίκη: Κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών νοσηλείας κορονοϊού σε νοσοκομεία
Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης ζήτησης για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μετατροπές και προσαρμογές κλινικών και νοσοκομείων στις ανάγκες της πανδημίας.

Άμεσα προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σχεδόν 200 επιπλέον απλές κλίνες Covid, ενώ εάν καλυφθούν οι 22 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα ακόμη 12 κρεβατιών Εντατικής σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα:

Το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της συμπρωτεύουσας, δυναμικότητας 100 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη και όταν ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και 5 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, στο νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος” θα αναπτυχθούν ακόμη 40 απλές κλίνες.

Εντωμεταξύ, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 20 κλινών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, «άδειασαν» ακόμη 40 κλίνες από δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ, τη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Την επιχείρηση συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τη συνεργασία των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Δείτε επίσης – ΑΧΕΠΑ: Γέμισε το νοσοκομείο με ασθενείς Covid-19 – Αδειάζουν κλινικές και αναπτύσσουν νέες κλίνες
Κοτανίδου: “Ανέβηκαν οι μολύνσεις στους άνω των 65 γι” αυτό έχουμε πολλούς θανάτους”
Πάγωσε το πανελλήνιο η ανακοίνωση των 34 θανάτων από κορονοϊο, μέσα σε ένα μόνο 24ωρο . Μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 79 έτη.

Τα “σκληρά” νούμερα της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι ασθενείς σε Εντατική, -οι οποίοι μέσα σε ένα 24ωρο έφτασαν τους 220, οι 207 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι- έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Πολύ περισσότερο καθώς ανεβαίνουν τα νούμερα των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα από 65 και άνω, η οποίες -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή (6/11), υπερβαίνουν τις 150 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας και ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων. Οι περισσότεροι από τους άτυχους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, πάσχουν από βαριά υποκείμενα νοσήματα, επισημαίνει η κα. Κοτανίδου:

“Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι είναι πολύ βαριά όταν φτάνουν στο νοσοκομείο. Σ” αυτό οφείλονται. Η αύξηση είναι ραγδαία, αλλά αν δείτε τι έχουν αυτά τα περιστατικά θα καταλάβετε. Το 95% έχει βαριά υποκείμενα νοσήματα”, σημειώνει.

Κοτανίδου: «Τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown θα φανούν μετά από 10 ημέρες»
Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες χώρες, σύμφωνα με την κα. Αναστασία Κοτανίδου, ο αριθμός των θανάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, παραμένει ακόμα χαμηλός.

Πρέπει να αντέξουμε το επόμενο διάστημα την αύξηση στους “σκληρούς” αριθμούς της πανδημίας, για αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση από τα μέτρα και το lockdown, μετά από 10 ημέρες, όπως λέει:

“Το Σύστημα Υγείας θα αντέξει αυτό το μεγάλο κύμα που έρχεται τις επόμενες μέρες, γιατί προσδοκούμε όλοι σε κάποια σταθεροποίηση με την εφαρμογή του lockdown μετά από κάποιες ημέρες. Μετά από 10 μέρες περίπου αναμένεται αυτή η αλλαγή”, τονίζει.

Όσον αφορά, στο εάν αναμένεται σταθεροποίηση στους υψηλούς αριθμούς των θανάτων, δηλαδή σε άνω των 30 ημερησίως, η κα. Κοτανίδου δεν το αποκλείει.

“Είναι αναλόγως με το ποιος θα προσβληθεί από τον ιό. Βλέπουμε τις ηλικίες και τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι που έχουν μπει στα νοσοκομεία. Γι” αυτό λέμε ότι αναμένουμε αύξηση στους θανάτους”, καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By