Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα σε πλοίο ανοικτά της Ιταλίας μετανάστες που διέσωσε το Alan Kurdi

Οι περίπου 150 μετανάστες που διασώθηκαν από το Alan Kurdi, το πλοίο της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye, την περασμένη Δευτέρα θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο και θα τεθούν σε καραντίνα σε αυτό για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας λέει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί τους μετανάστες που διέσωσε το σκάφος διότι μπορεί να είναι φορείς του SARS-CoV-2.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σκάφος «τις επόμενες ώρες» με «την τεχνική υποστήριξη της (ιταλικής) ακτοφυλακής», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Αφού ολοκληρωθεί η μετεπιβίβασή τους, θα εξεταστούν από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και Ιταλούς γιατρούς. Οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε ιταλικό λιμάνι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Όπως εξηγείται στο κείμενο οι ιταλικές Αρχές δέχονται «μεγάλη πίεση», από «οργανωτική και υγειονομική» σκοπιά, εξαιτίας της πανδημίας.

Η Ρώμη προέτρεψε το Βερολίνο να αναλάβει την υποδοχή των μεταναστών επικαλούμενη το γεγονός ότι το Alan Kurdi πλέει υπό σημαία Γερμανίας. Αλλά το υπουργείο Μεταφορών σημείωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε το ενδεχόμενο.

«Αν η ιταλική ακτοφυλακή αναλάβει την ευθύνη για τους ανθρώπους που διασώθηκαν και βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi, αυτή η διένεξη θα τελειώσει επιτέλους», σημείωσε ο Γκόρντεν Ίσλερ, εκπρόσωπος του σκάφους, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Τα μεγάλα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής είναι πολύ πιο κατάλληλα (…) και οι 149 άνθρωποι που διασώσαμε θα ήταν ασφαλείας πάνω σε κάποιο από αυτά. Θα ήμασταν ευγνώμονες εάν δινόταν αυτή η λύση», πρόσθεσε.

Ένας από τους 150 μετανάστες που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρελήφθη από την ιταλική ακτοφυλακή την Παρασκευή διότι είχε πρόβλημα υγείας. Πάνω στο Alan Kurdi παρέμειναν οι υπόλοιποι 149.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By