Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις δεν «σπάει» η καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα νόσησης

Η καραντίνα θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, εξηγεί η Μίνα Γκάγκα – «Εξαιρετικά χαμηλή η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από κάποιον που νόσησε έαν φοράει μάσκα», σημειώνει

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την πέμπτη ημέρα, θεωρείται αυτονόητο πως ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός εξηγεί τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας πέντε ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν η καραντίνα θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι αυτά να υποχωρήσουν.

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από πέντε μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

By